Wykonanie
Śledzie w sosie
curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :)
Jabłko,
ogórek i
czerwona cebula podkreślają smak
śledzi, a sos z
curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe
śledzie w
śmietanie, czy w
sosie musztardowym nie umywają się do
śledzi w sosie
curry :)
Uważam, że
matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą, ale jeśli nie macie czasu, danie możecie przygotować z gotowych
śledzi w oleju, lub occie. Pomińcie wówczas zupełnie etap marynowania.
Składniki:
6
filetów śledziowych typu
matias1
czerwona cebula1
jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru)
3 marynowane
ogórki –
korniszony2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2-3 łyżeczki
currypieprz, ewentualnie
sólMarynata do
śledzi:
100 ml
octu1,5 szklanki zimnej
wody1 łyżka
cukru2
listki laurowekilka ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren
gorczycy
Matiasy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest wymienić
wodę raz lub dwa). Dzięki temu stracą one nadmiar
soli.
Śledzie wyciągamy z
wody i kroimy na kawałki szerokości 1 cm .
Przygotowujemy marynatę:
wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy
ocet,
cukier,
gorczycę,
ziele angielskie i
listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy.
Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Wyciągamy z marynaty.
Cebulę obierany i siekamy w drobną kosteczkę.
Jabłko myjemy i razem ze skórką kroimy w niewielką kostkę.
Ogórki również kroimy w kostkę, a jeśli są małe (jak u mnie), kroimy je w półplasterki.
Cebulę,
jabłko i
ogórki dodajemy do pokrojonych
śledzi.
Jogurt i
majonez mieszamy, dodajemy
curry i
pieprz. Sos dodajemy do
śledzi i mieszamy. Żeby zadecydować, czy danie wymaga
soli, trzeba je skosztować :)