Wykonany przeze mnie tort na pewno nie jest niskokalorycznym deserem, ale każdemu czasem należy się chwila zapomnienia.Tort bierze udział w konkursie dlatego trzymajcie kciuki ! ;)Składniki:Biszkopt jaśniejszy:Mąka- 3 łyżkiCukier-3 łyżkiJajka- 3 sztukiProszek do pieczenia delecta-1 łyżeczkaPrzyprawa do piernika- 1 łyżeczkaKakao- 1 łyżeczkaBiszkopt ciemniejszy:Mąka- 2 łyżkiCukier-3 łyżkiJajka- 3 sztukiProszek do pieczenia delecta-1 łyżeczkaPrzyprawa do piernika- 1 łyżeczkaKakao- 1 łyżkaMasa kawowa:Śmietana 30%- 300mlSerekmascarpone- 250mlKawa rozpuszczalna- 1 łyżeczkaŻelatyna- 3 łyżeczkiMleko- 3 łyżkiCukier puder-4-5 łyżeczekPonadto:Niskosłodzony dżemporzeczkowy- 1/2 słoikaKamyczki czekoladowe delecta- 1 opakowaniePłatkiczekoladowe delecta- 1 opakowaniePrzepis:Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać suche składniki.Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Czynność powtórzyć do każdek warstwy.Krem:Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę- wystudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody- schłodzić.Żelatynę i kawę zmiksować z kremem.Ciemniejszą część posmarować dżemem, a następnie kremem . Przykryć jaśniejszą częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Boki tortu posmarować masą kawową. Tort posypać płatkami i kamyczkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce.