Wykonanie
Co powiecie na drożdżówki-ślimaczki z orzechami? A na
lukier z serkiem? Połączenie doskonałe dla wszystkich łasuchów.Bułeczki nadadzą się na słodkie śniadanie lub do
kawy.Jeżeli chcecie uzyskać bardziej okrągłe drożdżówki należy je upiec zachowując większe odstępy.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na ciasto:1 szklanka pełnego
mlekapół szklanki
cukru1,5 łyżeczki suchych
drożdży2
żółtka1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
soli1/3 szklanki rozpuszczonego i schłodzonego
masłaokoło 3,5 - 4 szklanki
mąki pszennejokoło pół szklanki pełnego
mleka lub
kremówki 30%Składniki na nadzienie:pół szklanki
brązowego cukruokoło 150 gramów
orzechów (u mnie pekany)2 łyżki
syropu klonowego (można zamienić na
miód)4 łyżki miękkiego
masłaSkładniki na
serkowy lukier:180 gramów
śmietankowego serka (u mnie
Philadelphia light)1,5 szklanki
cukru pudru3 spore łyżki miękkiego
masła2 łyżki
syropu klonowego (lub
miodu)1 łyżeczka esencji waniliowejDodatkowo: garść
orzechów, poszatkowanych
Wykonanie:1. Podgrzej
mleko (nie może być gorące!).2. Dodaj do
mleka drożdże i
cukier. Zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby
drożdże "ruszyły".3. Do spienionych
drożdży dodaj
sól,
masło, esencję,
żółtka,
mąka. Wyrabiaj. Ciasto ma być mięciutkie i może delikatnie lepić się do ręki. Można dodać więcej
mąki.4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj miskę folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.5. Kiedy ciasto urośnie rozwałkuj je na spory prostokąt. Pamiętaj o oprószeniu
mąką stolnicy i wałka.
6. Posmaruj ciasto
masłem.
7. Wymieszaj
brązowy cukier z
syropem klonowym i wyłóż go na
masło.
8. Posyp prostokąt rozdrobnionymi
orzechami.9.
Zwiń delikatnie ciasto w roladę.
10. Pokrój roladę na plastry (grubość opcjonalna, moje miały około 3 cm).
11. Przełóż ślimaczki do wyłożonej papierem formy. Papier należy natłuścić i posypać
mąką).12. Delikatnie przyklep
bułki.
13. Odstaw do wyrośnięcia, aby bułeczki jeszcze trochę podrosły. Wystarczy około 15 minut.14. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.15. Po około 8 minutach wyjmij blachę i każdą z
bułek polej
mlekiem lub kremówką.
16. Wstaw formę ponownie do piekarnika i piecz do zarumienienia. U mnie trwało to około 15 minut.17. Utrzyj wszystkie składniki na
lukier.
18. Gorące
bułki posmaruj grubo lukrem i posyp
orzechami.
19. Odstaw do ostudzenia.
Smacznego :)