ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa chałka o smaku waniliowym

Drożdżowa chałka o smaku waniliowym

nazwa

Wykonanie

Po świętach Wielkanocnych w Tesco kupiłam foremkę w kształcie chałki i zapomniałam o niej, aż do dziś. Pomyślałam sobie przygotuję chałkę i przetestuję wanilię z firmy Royal . Zbyt wiele przypraw do tej pory nie znam, ale w najbliższym czasie mam zamiar to nadrobić.
Składniki
5 dag drożdzy
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 kostki margaryny Maestra do ciast drożdżowych
3 szklanki mąki
4 żółtka
2/3 szkl cukru
laska wanilii Royal
Rodzynki Bakal
1/2 łyżeczki soli
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Utrzeć na puszystą masę resztę cukru i żółtka.
Do drożdży dodać utarte żółtka,sól, rodzynki laskę wanilii i 2 szklanki mąki i wrobić. Wlać ciepłą roztopioną margarynę i znów wyrobić,. Wsypać tyle mąki by ciasto się nie kleiło do ręki i wyrobić dotąd aż będzie gładkie i elastyczne.
Naczynie nakryć odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarką formę. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż 3 krotnie ciasto zwiększy objętość.
Blachę wstawić do zimnego pieca i nastawić temperaturę na 180 stopni i piec chwilę około 50 -60 minut.
Jeśli chodzi o laskę wanilii z bardzo różnych firm, myślałam ze nie ma różnicy aż do dziś. Laska wanilii z firmy Royal jest bardzo aromatyczna dzięki niej chałka jest bardzo waniliowa taka jaką uwielbiam . Od dziś w mojej kuchni gościć będzie wanilia z firmy Royal.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/06/chalka.html