Wykonanie
Po świętach Wielkanocnych w Tesco kupiłam foremkę w kształcie
chałki i zapomniałam o niej, aż do dziś. Pomyślałam sobie przygotuję
chałkę i przetestuję
wanilię z firmy
Royal . Zbyt wiele przypraw do tej
pory nie znam, ale w najbliższym czasie mam zamiar to nadrobić.Składniki5 dag
drożdzy1 szklanka ciepłego
mleka1/2 kostki
margaryny Maestra do
ciast drożdżowych3 szklanki
mąki4
żółtka2/3 szkl
cukrulaska wanilii RoyalRodzynki Bakal1/2 łyżeczki
solimasło i
bułka tarta do formyPrzygotowanieW dużej misce wymieszać
drożdże,
mleko, łyżkę
cukru, 2 łyżki
mąki i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Utrzeć na puszystą masę resztę
cukru i
żółtka.Do
drożdży dodać utarte
żółtka,
sól,
rodzynki laskę wanilii i 2 szklanki
mąki i wrobić. Wlać ciepłą roztopioną
margarynę i znów wyrobić,. Wsypać tyle
mąki by ciasto się nie kleiło do ręki i wyrobić dotąd aż będzie gładkie i elastyczne.Naczynie nakryć odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tarką formę. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż 3 krotnie ciasto zwiększy objętość.Blachę wstawić do zimnego pieca i nastawić temperaturę na 180 stopni i piec chwilę około 50 -60 minut.Jeśli chodzi o
laskę wanilii z bardzo różnych firm, myślałam ze nie ma różnicy aż do dziś.
Laska wanilii z firmy
Royal jest bardzo aromatyczna dzięki niej
chałka jest bardzo waniliowa taka jaką uwielbiam . Od dziś w mojej kuchni gościć będzie
wanilia z firmy
Royal.