Wykonanie


Dość dawno temu od
Jacka, dostałam foremkę w kształcie wieńca, na którą zachorowałam. A Jacuś chcąc spełnić moje marzenia kupił ją dla mnie. Kilka
razy piekłam już w niej babkę a teraz
pora przygotować prawdziwy wieniec
drożdżowy.Przepis znalazłam w "ciasta z mojego domu" wyd. Kuchnia 1/2002 rok.

Składniki3 szklanki
mąki pszennej12 dag
margaryny1/2szkl
cukru5 dag
drożdży1/2 szklanki
mleka2
żółtka2
jajkalaska wanilii Royal5 dag
rodzynek1/4 łyżeczki
soliWykonanie
Drożdże rozmieszać z
mlekiem, 1 łyżeczką
cukru oraz 3 łyżkami
mąki pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka i
żółtka utrzeć z
cukrem, ja wykorzystałam robot maxi robi z Zelmera, Do
mąki dodać rozczyn,
jajka, roztopioną
margarynę i
sól.Ciasto wyrabiać aż wchłonie tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodać
rodzynki i
wanilię i wyrobić ciasto ponownie. Ciasto przełożyć do formy, moja jest w kształcie wieńca i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.