ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam fantastyczny drożdżowy placek z rabarbarem! W smaku jest nieziemski: słodko - kwaśny, na puszystym, wilgotnym, drożdżowym spodzie. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale oczywiście w wersji z kruszonką jest równie smaczne :) Polecam wszystkim miłośnikom słodkich wypieków i radzę się spieszyć, zanim rabarbar zniknie z działek i bazarków.
Składniki:
500g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
200ml mleka
100g cukru
40g drożdży
130g margaryny
szczypta soli
4-5 łodyg rabarbaru
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z połową cukru aż staną się płynne Dodać ciepłe mleko, 100g mąki oraz szczyptę soli, wymieszać tak by nie było grudek. Pozostawić na 15 minut. Jajka i żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać do zaczynu razem z resztą mąki i wyrabiać ręką ciasto przez 15 minut. Dolewać powoli roztopioną i ostudzoną margarynę i wyrabiać aż tłuszcz połączy się z ciastem w jedną masę. Uprzedzając pytanie o konsystencję ciasta - tak, jest ono dosyć gęste, lepiące i nie odchodzi standardowo od ręki jak przy drożdżowym do bułeczek czy makowca :). Tak przyrządzone ciasto wykładamy na prostokątną blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy łyżką cukru, mieszamy zostawiamy aż puści trochę soku. Posypujemy wierzch ciasta, całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez ok. 40-45 minut (góra-dół). Ostudzone posypać cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/06/placek-drozdzowy-z-rabarbarem.html