Wykonanie
Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam fantastyczny
drożdżowy placek z
rabarbarem! W smaku jest nieziemski: słodko - kwaśny, na puszystym, wilgotnym,
drożdżowym spodzie. Wierzch posypałam
cukrem pudrem, ale oczywiście w wersji z kruszonką jest równie smaczne :) Polecam wszystkim miłośnikom słodkich wypieków i radzę się spieszyć, zanim
rabarbar zniknie z działek i bazarków.Składniki:500g
mąki pszennej2
jajka2
żółtka200ml
mleka100g
cukru40g
drożdży130g
margarynyszczypta
soli4-5 łodyg
rabarbaruWykonanie:
Drożdże wymieszać z połową
cukru aż staną się płynne Dodać ciepłe
mleko, 100g
mąki oraz szczyptę
soli, wymieszać tak by nie było grudek. Pozostawić na 15 minut.
Jajka i
żółtka ubić z pozostałym
cukrem, dodać do zaczynu razem z resztą
mąki i wyrabiać ręką ciasto przez 15 minut. Dolewać powoli roztopioną i ostudzoną
margarynę i wyrabiać aż tłuszcz połączy się z
ciastem w jedną masę. Uprzedzając pytanie o konsystencję ciasta - tak, jest ono dosyć gęste, lepiące i nie odchodzi standardowo od ręki jak przy
drożdżowym do bułeczek czy makowca :). Tak przyrządzone ciasto wykładamy na prostokątną blachę posmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy łyżką
cukru, mieszamy zostawiamy aż puści trochę soku. Posypujemy wierzch ciasta, całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez ok. 40-45 minut (góra-dół). Ostudzone posypać
cukrem pudrem i gotowe!


Smacznego!