ßßß Cookit - przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

ciasto drożdżowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Najprostsze rzeczy są najlepsze, zawsze i wszędzie. Placek drożdżowy i mleko to najlepsze śniadanie na świecie. Odrobina masełka i kawa to alternatywa dla Tych, którzy lubią na bogato. :) Zresztą z herbatą też daje radę. Coś w sam raz na udany początek dnia. Choć deser i podwieczorek też będzie niczego sobie.
Składniki
12 dkg margaryny Kasia
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl cukru
5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
2 jajka
laska wanilii
1/4 łyżeczki soli
20 dag pokrojonego w kawałki rabarbaru
kruszonka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki margaryny
Wykonie
Do miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopioną margarynę i sól. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wanilię i wyrabiamy ciasto ponownie. Kruszonka z mąki, cukru pudru i margaryny zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej posypać rabarbarem i kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/06/babka-drozdzowa-z-rabarbarem.html