Najprostsze rzeczy są najlepsze, zawsze i wszędzie. Placek drożdżowy i mleko to najlepsze śniadanie na świecie. Odrobina masełka i kawa to alternatywa dla Tych, którzy lubią na bogato. :) Zresztą z herbatą też daje radę. Coś w sam raz na udany początek dnia. Choć deser i podwieczorek też będzie niczego sobie.Składniki12 dkg margaryny Kasia3 szklanki mąki pszennej1/2 szkl cukru5 dag drożdży1/2 szklanki mleka2 żółtka2 jajkalaska wanilii1/4 łyżeczki soli20 dag pokrojonego w kawałki rabarbarukruszonka3 łyżki cukru3 łyżki mąki3 łyżki margarynyWykonieDo miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopioną margarynę i sól. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wanilię i wyrabiamy ciasto ponownie. Kruszonka z mąki, cukru pudru i margaryny zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej posypać rabarbarem i kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.