ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Sezon owocowy w pełni a moja rodzina uwielbia jagodzianki, nie pozostało nic innego jak zrobić bułeczki z jagodami, według przepisu z wydania specjalnego Przyjaciółki z 2002 roku.
Składniki
50 dag mąki
4 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
5 dag masła
10 dag cukru pudru
1 laska wanilii Royal
rodzynki Bakal
2 jajka
szczypta soli
1/2 litra jagód
4 łyżki cukru
4 łyżki bułki tartej
jajko
cukier perlisty
kruszonka
Wykonanie
Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka dodać 10 dag mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajka ubić z cukrem pudrem i wanilią i znowu przydał mi się mikser z Zelmera dodać do rozczynu, wsypać sól, wlać resztę mleka, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone masło, rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować nieduże kule, z nich prostokąty, na każdy nałożyć łyżką jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą pozostawić wolny brzeg do sklejenia i dokładnie skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem posypać kruszonką i cukrem perlistym Ułożyć na natłuszczonej blaszce piec 20-25 minut 190-200 stopni, Wyjąć przestudzić jeszcze cieple posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/06/bueczki-z-jagodami.html