Wykonanie


Sezon
owocowy w pełni a moja rodzina uwielbia jagodzianki, nie pozostało nic innego jak zrobić bułeczki z
jagodami, według przepisu z wydania specjalnego Przyjaciółki z 2002 roku.Składniki50 dag
mąki4 dag
drożdży1 szklanka letniego
mleka5 dag
masła10 dag
cukru pudru1
laska wanilii Royalrodzynki Bakal2
jajkaszczypta
soli1/2 litra
jagód4 łyżki
cukru4 łyżki
bułki tartejjajkocukier perlistykruszonkaWykonanie
Mąkę przesiać,
drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, zalać połową ciepłego
mleka dodać 10 dag
mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe
jajka ubić z
cukrem pudrem i
wanilią i znowu przydał mi się mikser z Zelmera dodać do rozczynu, wsypać
sól, wlać resztę
mleka, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone
masło,
rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować nieduże kule, z nich prostokąty, na każdy nałożyć łyżką
jagody wymieszane z
cukrem i
bułką tartą pozostawić wolny brzeg do sklejenia i dokładnie skleić. Posmarować roztrzepanym
jajkiem posypać kruszonką i
cukrem perlistym Ułożyć na natłuszczonej blaszce piec 20-25 minut 190-200 stopni, Wyjąć przestudzić jeszcze cieple posypać
cukrem pudrem.