Wykonanie
składniki20 dag
ryżu basmati20 dag
kalafiora mrożonego10 dag
groszku zielonego mrożonego5 dag
rodzynek10dag mini
marchewek4 strąki
kardamonu4
goździkikawałek kory
cynamonu1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego150 ml
bulionu może być z kostki ja użyłam
Winiarysólświeżo mielony
czarny pieprzcebula karmelizowana
cebula czerwonacebula biała podobnej wielkościłyżka
oleju rzepakowegołyżka
cukru trzcinowegoWykonanie
Marchew i
cebulę obieram .
Cebulę siekam,Do garnka wrzucam
ryż,
kalafior,
cebulę,
marchew,
rodzynki,
groszek następnie doprawiam
solą i
pieprzem następnie dodaje wszystkie
przyprawy,dokładnie mieszam.wlewam
bulion gotuje około 15 minut aż
ryż będzie miękki,oczywiście nie zapominamy o mieszaniu by
ryż się nie przypali. Zgodnie z zasadą gotowania przykrywamy garnek z
ryżem by
ryż wchłonął
bulion.. Rondel przykryj, odstaw na 10 minut żeby
ryż wchłonął cały
bulion. wyjmuje
cynamon,
kardamon i
goździki. .
Cebulę ob ie ram siekam , rozgrzewam
olej,
cebulę smaże 2-3 minuty do zeszklenia, dodaje
cukier mieszkam.Przed podaniem posyp potrawę
cebulą.
Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy m
olejem o którym często zapominamy polecam użyć zam iast
oliwy z ol iwek u ży wać
oleju rzepakowego.