ßßß Cookit - przepis na Ryż po indyjsku

Ryż po indyjsku

nazwa

Wykonanie

składniki
20 dag ryżu basmati
20 dag kalafiora mrożonego
10 dag groszku zielonego mrożonego
5 dag rodzynek
10dag mini marchewek
4 strąki kardamonu
4 goździki
kawałek kory cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
150 ml bulionu może być z kostki ja użyłam Winiary
sól
świeżo mielony czarny pieprz
cebula karmelizowana
cebula czerwona
cebula biała podobnej wielkości
łyżka oleju rzepakowego
łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie
Marchew i cebulę obieram . Cebulę siekam,Do garnka wrzucam ryż, kalafior, cebulę, marchew, rodzynki, groszek następnie doprawiam solą i pieprzem następnie dodaje wszystkie przyprawy,dokładnie mieszam.wlewam bulion gotuje około 15 minut aż ryż będzie miękki,oczywiście nie zapominamy o mieszaniu by ryż się nie przypali. Zgodnie z zasadą gotowania przykrywamy garnek z ryżem by ryż wchłonął bulion.. Rondel przykryj, odstaw na 10 minut żeby ryż wchłonął cały bulion. wyjmuje cynamon, kardamon i goździki. .Cebulę ob ie ram siekam , rozgrzewam olej, cebulę smaże 2-3 minuty do zeszklenia, dodaje cukier mieszkam.
Przed podaniem posyp potrawę cebulą. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy m olejem o którym często zapominamy polecam użyć zam iast oliwy z ol iwek u ży wać oleju rzepakowego.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/04/ryz-po-indyjsku.html