Wykonanie
Waga kuchenna to niezbędnik każdej pani domu, a w szczególności ludzi będących na diecie. Podczas diety odchudzającej należy przyzwyczaić się do liczenia kalorii. Dla niektórych osób może być dość trudne zadanie. Rezygnacja z produktów przetworzonych genetycznie, wysokokalorycznych,smażonych na rzecz produktów ekologicznych, małokalorycznych, gotowanych na parze, grillowanych nie jest miłe. Wiele produktów możemy zastąpić innymi o niższej liczbie kalorii lub podać innej obróbce termicznej.Zamienniki godne uwagitłuste sosy-warzywne sosypotrawy smażone-potrawy gotowane, pieczone1
jajko-2
białkamleko 3,2%-
mleko,5%
śmietana 18%-
jogurt naturalnylody czekoladowe-
sorbet owocowyszynka wieprzowa-
szynka z indykabułka kajzerka -
bułka grahamkaśledzie w
oleju-
dorsz z grillajajecznica na
maśle-jajecznica na
mlekufrytki-
ziemniak pieczony w foliizupy ze
śmietanką-czyste zupy lub z dodatkiem
jogurtu.Listę zamienników
będę uzupełniać w kolejnych postach bądźcie czujni zapraszam serdecznie do śledzenia bloga.Dziś przygotowałam pyszny smaczny obiad który jest zdrowy i dietetyczny. pierś wędzoną z
indyka podaną z
kaszą jaglaną i
sałatką sezonową. Wędzoną pierś możecie zastąpić grillowaną lub ugotowaną na parze lub przygotować tak jak lubicie. Dlaczego pierś z
indyka ?? Nie pamiętam kiedy i od kogo wiem.
Indyk nie przyjmuje hormonów, dlatego też więcej przepisów będzie z
indyka. Pojawią się również przepisy z
kurczaka.ponieważ bardzo lubię.Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"
Składniki1 szkl
kaszy jaglanej80g-100g wędzonej piersi z
indyka2
ogórki małosolne5
pomidorków koktajlowychmała
cebulka czerwonapierz do smaku
bazylia smakowa (tajska, cynamonowa)wykonanieUgotować
kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu bez
soli. Ugotowaną
kaszę jaglaną przekładamy do miseczki wstawiamy do lodówki( mam na kilka dni)
SałatkaOgórki małosolne kroimy w krążki,
pomidorki koktajlowe na pół,
cebulkę czerwoną w drobną kostkę.Wszystkie składniki sałatki mieszamy w miseczce.Na talerzu układamy
sałatkę warzywną, 2-3 łyżki
kaszy jaglanej, trzy plastry wędzonej piersi z
indyka.