Wykonanie
Święta wielkanocne z każdym dniem coraz bliżej. Koszyki wielkanocne koszyczki wielkanocne .
migdałowe baranki migdałowy baranek , znajdziecie na blogu. Teraz najwyższa
pora na zajączki z ciasta piaskowego.Dzięki uprzejmości firmy Tupperware .tupperware. otrzymałam do przetestowania dekorator Finezja z 5 wymiennymi nakładkami do dekorowania potraw. Jest niezastąpiony w każdej kuchni.Mały ale bardzo przydatny gadżet dla osób, które lubią bawić się w kuchni w ozdabianie potraw,deserów i ciast. .Przygotowałam dzięki temu urządzeniu wiele dekoracji,ciast wykorzystując wszystkie końcówki załączone do zestawu. Dzięki temu dekorowanie było sprawne i szybkie.Jest doskonały do ozdabiania małych
ciasteczek,pierniczków, babeczek,
tortów,ciast,puree,
jajek,
ziemniaków Dekorator, ten uczyni pieczenie piękną sztuką dekoracji i wzbudzi zachwyt wśród naszych
bliskich i znajomych..Dekorator został wykonany z bardzo dobrego materiału,który posłuży nam przez wiele lat. Producent zadbał o wielkość dekoratora i uniwersalne końcówki,co w wielu sytuacjach ułatwia pracę Niezastąpiony podczas przygotowań do świąt,Dekorator można myć w zmywarce . Cieszę się ze dekorator znalazł się w mojej kuchni,polecam go również Wam
Składniki1 kostka
margaryny1 opakowanie
cukru waniliowego15 dag
cukru15 dag
mąki pszennej15
mąki ziemniaczanej2 płaski łyżeczki
proszku do pieczenia5
jajekaromat waniliowyGanache
czekoladowe:300 g
gorzkiej czekolady240 ml rzadkiej
śmietany kremówki 30-36%Krem250 ml
śmietany 36%1 łyżki
cukru pudru Kupiec2
śmietan fix Dr OetkeraWykonanie
Oba rodzaje
mąki wymieszaj z
proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Margarynę/masło zmiksuj z
cukrem,
cukrem waniliowym i aromatem.. Ciągle miksując dodawaj na przemian
mąkę i
jajka.Formę zajączek natłuść i oprósz
mąką lub
tartą bułką. Ciasto wylej do formy Piecz w temp.temperaturze 180 stopni przez 50 minut.Ganache
czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą)
czekoladę zalewamy gorącą
śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.Odstawiamy do wystudzeniaPrzygotowanie kremuDo miski wlewamy
śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder wymieszany z
śmietan fix Na zimne ciasto wylewamy gemache
czekoladowe,ostawiamy w chłodne miejsce,robimy dekoracje z kremu.