Wykonanie
Przepis na te
ciasteczka dostałam od jednej z moich czytelniczek. Do tej
pory nie robiłam takiego typu
ciasteczek, więc postanowiłam spróbować. W piątek przygotowałam ciasto, aby mogło całą noc postać w lodówce, a w sobotę rano przystąpiłam do wypieku.
Ciasteczka okazały się przepyszne. Niewielkie, lekkie i bardzo puszyste. Smakowały całej rodzinie. Pani Dario dziękuję za przepis, na pewno
będę go często wykorzystywała.Składniki:200 g połamanej
gorzkiej czekolady110 g
margaryny2/3 szklanki
cukru3 duże
jajka2 łyżeczki
olejku waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudruszczypta
soliWykonanie:
Margarynę rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną
czekoladę. Podgrzewać dalej na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodać
żółtka i
olejek waniliowy. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo chłodną masę
czekoladową.
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
solą. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle miksując. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.Wyjąć ciasto z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde). Za pomocą łyżeczki do
herbaty nabierać ciasto, a następnie w dłoniach formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Połowę
ciasteczek obtoczyć w cukrze pudrze, a drugą połowę pozostawić naturalną.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec 12 minut w temperaturze 165ºC (podczas pieczenia
ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają). Po wyjęciu
ciasteczek z piekarnika ostudzić je na kratce.Rada: Podczas pieczenia
ciasteczek partiami najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej zmięknie, tym podczas pieczenia
ciastka się mocniej rozpłyną i nie popękają już tak mocno, a
cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie ‚mokrego’. Nie należy także przekraczać zalecanego czasu pieczenia, ponieważ
ciasteczka staną się twarde.