ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

nazwa

Wykonanie

Przepis na te ciasteczka dostałam od jednej z moich czytelniczek. Do tej pory nie robiłam takiego typu ciasteczek, więc postanowiłam spróbować. W piątek przygotowałam ciasto, aby mogło całą noc postać w lodówce, a w sobotę rano przystąpiłam do wypieku. Ciasteczka okazały się przepyszne. Niewielkie, lekkie i bardzo puszyste. Smakowały całej rodzinie. Pani Dario dziękuję za przepis, na pewno będę go często wykorzystywała.
Składniki:
200 g połamanej gorzkiej czekolady
110 g margaryny
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki olejku waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać dalej na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i olejek waniliowy. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle miksując. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Wyjąć ciasto z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde). Za pomocą łyżeczki do herbaty nabierać ciasto, a następnie w dłoniach formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek obtoczyć w cukrze pudrze, a drugą połowę pozostawić naturalną. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec 12 minut w temperaturze 165ºC (podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają). Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika ostudzić je na kratce.
Rada: Podczas pieczenia ciasteczek partiami najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej zmięknie, tym podczas pieczenia ciastka się mocniej rozpłyną i nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie ‚mokrego’. Nie należy także przekraczać zalecanego czasu pieczenia, ponieważ ciasteczka staną się twarde.
Źródło:http://smakowisko.pl/ciasteczka-brownie