ßßß
Składniki:biszkopt5 jajek3/4 szkl. cukru2 budynie czekoladowe bez cukru (wsypać do szklanki i uzupełnić mąką tortową)1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać przez sitko produkty sypkie i delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 26x38 wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekłam w trochę mniejszej i biszkopt był trochę za wysoki). Wylać ciasto i piec w temp. 170C ok 40 minut. do tzw. suchego patyczka.masa z biszkoptami500 g serka mascarpone400 ml śmietany kremówki 30%3 łyżki cukru pudru2 czubate łyżki nutelli10-12 podłużnych biszkoptów2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnej)100 ml likieru Amaretto2 śmietan-fixyKremówkę z cukrem i śmietan-fiksami ubić na sztywno. Do serka mascarpone dodać nutellę, 50 ml likieru i dobrze wymieszać. Teraz śmietanę delikatnie połączyć z nutellowym serkiem.Biszkopty połamać na 1cm kawałki. Posypać je kawą i skropić likierem. Tak przygotowane ciastka połaczyć z masą.masa śmietanowa400 ml śmietany kremówki (30%)2 łyżki cukru pudru2 śmietan-fiksyponadto podłużne biszkopty i szklanka wystudzonej kawy.Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę z nutellą. Na niej układać namoczone w kawie biszkopty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami i wylać na biszkopty. Całość posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet 2 dni później.Źródło inspiracji tu