ßßß Cookit - przepis na Amaretto

Amaretto

nazwa

Wykonanie

Ciasto dla miłośników migdałów i likieru migdałowego "Amaretto" oraz nutelli
Pyszne i kremowe, ale jedna porcja to niezła dawka kalorii, dlatego będzie pojawiać się u mnie tylko na wyjątkowe okazje. :)
Składniki:
biszkopt
5 jajek
3/4 szkl. cukru
2 budynie czekoladowe bez cukru (wsypać do szklanki i uzupełnić mąką tortową)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać przez sitko produkty sypkie i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 26x38 wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekłam w trochę mniejszej i biszkopt był trochę za wysoki). Wylać ciasto i piec w temp. 170C ok 40 minut. do tzw. suchego patyczka.
masa z biszkoptami
500 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki nutelli
10-12 podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnej)
100 ml likieru Amaretto
2 śmietan-fixy
Kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami ubić na sztywno. Do serka mascarpone dodać nutellę, 50 ml likieru i dobrze wymieszać. Teraz śmietanę delikatnie połączyć z nutellowym serkiem.
Biszkopty połamać na 1cm kawałki. Posypać je kawą i skropić likierem. Tak przygotowane ciastka połaczyć z masą.
masa śmietanowa
400 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fiksy
ponadto podłużne biszkopty i szklanka wystudzonej kawy.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę z nutellą. Na niej układać namoczone w kawie biszkopty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami i wylać na biszkopty. Całość posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet 2 dni później.
Źródło inspiracji tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/01/Amaretto.html