ßßß


Składniki na biszkopt:5 jaj3/4 szklanki cukru2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna mąka tortową1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Biała oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę przesianą z budyniami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki 32x21 i upiec. Ja piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, a następnie biszkopt przecinałam na dwa blaty.Masa z biszkoptami:50 dag serka mascarpone400 ml śmietany kremówki3 łyżki cukru pudru2 czubate łyżki nutelli10-12 sztuk podłużnych biszkoptów2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej50 ml likieru amaretto3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wrzątkuWykonanie:Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Biszkopty połamać na 1 cm kawałki, posypać kawa i skropić 50 ml amaretto.Śmietanę i serek ubić z cukrem, dodać nutellę, likier oraz rozpuszczona przestudzoną żelatynę. Wymieszać z biszkoptami.Masa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki wrzątkuWykonanie:Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać przestudzoną żelatynę.Dodatkowo:1 opakowanie podłużnych biszkoptów1 szklanka wystudzonej kawyPrzełożenie ciasta:1 biszkopt2 masa z nutellą3 biszkopty moczone w kawie4 masa śmietanowa5 prażone płatki migdałów ( u mnie druga połowa biszkopta czekoladowego)Na wierzch i boki użyłam 250 gram mascarpone i 1 szklankę kremówki oraz 2 śmietan-fixSmacznego!