ßßß
Cookit - przepis na Ciasto amaretto
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto amaretto
Składniki
Cukier
Kakao
Proszek do pieczenia
Ser mascarpone
Śmietana kremówka
Cukier puder
Biszkopty
Kawa rozpuszczalna
Likier amaretto
Żelatyna
Kawa
Kawior
Wykonanie
Ostatnio dodaję chyba same ciasta, tak się składa że w owym czasie było sporo okazji do ich serwowania. Dziś kolejne z udziałem
serka mascarpone
i
amaretto
. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale bardzo smaczne. U mnie w formie okrągłej, bo był to tort ale zdecydowanie można upiec w prostokątnej blaszce.
Składniki na
biszkopt
:5 jaj3/4 szklanki
cukru
2 budynie
czekoladowe
wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna
mąka
tortową
1 łyżka
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wykonanie:Biała oddzielić od
żółtek
i ubić na sztywna pianę, utrwalić
cukrem
. Nie przerywając ubijania dodać
żółtka
. Do ubitej masy jajecznej dodać
mąkę
przesianą z budyniami i
proszkiem do pieczenia
. Ciasto przełożyć do blaszki 32x21 i upiec. Ja piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, a następnie
biszkopt
przecinałam na dwa blaty.Masa z
biszkoptami
:50 dag
serka mascarpone
400 ml
śmietany kremówki
3 łyżki
cukru pudru
2 czubate łyżki nutelli10-12 sztuk podłużnych
biszkoptów
2 łyżeczki drobnej
kawy rozpuszczalnej
50 ml
likieru amaretto
3 łyżeczki
żelatyny
1/2 szklanki wrzątkuWykonanie:
Żelatynę
rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku.
Biszkopty
połamać na 1 cm kawałki, posypać
kawa
i skropić 50 ml
amaretto
.
Śmietanę
i
serek
ubić z
cukrem
, dodać nutellę,
likier
oraz rozpuszczona przestudzoną
żelatynę
. Wymieszać z
biszkoptami
.Masa śmietanowa:400 ml
śmietany kremówki
2 łyżki
cukru pudru
3 łyżeczki
żelatyny
1/2 szklanki wrzątkuWykonanie:
Żelatynę
rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku.
Śmietanę
ubić z
cukrem
, a następnie dodać przestudzoną
żelatynę
.Dodatkowo:1 opakowanie podłużnych
biszkoptów
1 szklanka wystudzonej
kawy
Przełożenie ciasta:1
biszkopt
2 masa z nutellą3
biszkopty
moczone w
kawie
4 masa śmietanowa5 prażone
płatki migdałów
( u mnie druga połowa
biszkopta
czekoladowego
)Na wierzch i boki użyłam 250 gram
mascarpone
i 1 szklankę kremówki oraz 2
śmietan-fix
Smacznego!
Źródło:
http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2014/11/ciasto-amaretto.html
Przepisy powiązane
Tort Tiramisu
Tort Tiramisu
Tort Tiramisu
Tort Tiramisu
Tort Tiramisu
Składniki powiązane (0)