Wykonanie
Prosty w wykonaniu i bardzo smacznyPolecam...
Składniki:
Biszkopt:-10 jaj xl-30 dkg
cukru-40 dkg
mąki tortowej-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody-2 łyżki
kakao-5 łyżek
wody gazowanej lub żółtej oranżadyZ
mąki tortowej odsypać 3 łyżki do
torebki dlatego że dodajemy 2 łyżki
kakaoPrzygotowanie :
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru następnie ,dodać
żółtka i
wodę...Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopniTortownica o średnicy 26 cmMasa :-3
serki mascarpone-1 litr
śmietany kremówki (30% )-
cukier waniliowy-4 łyżeczki
żelatyny-1 szklanki
cukru pudru-2 paczki
biszkoptów długich do obłożenia
Żelatynę namaczamy w zimnej
kawie(3/4 szklanki
kawy) ,gdy napęcznieje rozpuścić.Nakropienie
biszkopta :-300 ml
kawy-100 ml
spirytusu-3 łyżki
cukru( 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej zalać
wodą i osłodzić
cukrem ,dodać
spirytus )Przygotowanie:
Biszkopt pokroić na 3 krążki, nasączyć .
Śmietanę ubić ,dodać
cukier waniliowy i
cukier puder .Do
śmietany dodajemy
serek mascarpone, delikatnie, mieszając mikserem .Na końcu wlewamy rozpuszczoną chłodną
żelatynę .Masę na chwilę wkładamy do lodówki ( 10 minut) aby stężała ,nakładamy na każdy krążek aż do wyczerpania ( część masy zostawić do obsmarowania
boków tortu i wierzchu )Boki obłożyć,
biszkoptamiWierzch
tortu posypać
kakao ....Smacznego !!!!