ßßß Cookit - przepis na Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny
Polecam...
Składniki:
Biszkopt:
-10 jaj xl
-30 dkg cukru
-40 dkg mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-2 łyżki kakao
-5 łyżek wody gazowanej lub żółtej oranżady
Z mąki tortowej odsypać 3 łyżki do torebki dlatego że dodajemy 2 łyżki kakao
Przygotowanie :
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,
dodać żółtka i wodę...
Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i kakao
( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
Piec w temperaturze 180 stopni
Tortownica o średnicy 26 cm
Masa :
-3 serki mascarpone
-1 litr śmietany kremówki (30% )
-cukier waniliowy
-4 łyżeczki żelatyny
-1 szklanki cukru pudru
-2 paczki biszkoptów długich do obłożenia
Żelatynę namaczamy w zimnej kawie
(3/4 szklanki kawy) ,gdy napęcznieje rozpuścić.
Nakropienie biszkopta :
-300 ml kawy
-100 ml spirytusu
-3 łyżki cukru
( 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać wodą i osłodzić cukrem ,dodać spirytus )
Przygotowanie:
Biszkopt pokroić na 3 krążki, nasączyć .
Śmietanę ubić ,dodać cukier waniliowy i cukier puder .Do śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie, mieszając mikserem .Na końcu wlewamy rozpuszczoną chłodną żelatynę .Masę na chwilę wkładamy do lodówki ( 10 minut) aby stężała ,nakładamy na każdy krążek aż do wyczerpania ( część masy zostawić do obsmarowania boków tortu i wierzchu )
Boki obłożyć,biszkoptami
Wierzch tortu posypać kakao ....
Smacznego !!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/tort-tiramisu.html