ßßß


Składniki:Biszkopt:-10 jaj xl-30 dkg cukru-40 dkg mąki tortowej-2 łyżeczki proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki sody-2 łyżki kakao-5 łyżek wody gazowanej lub żółtej oranżadyZ mąki tortowej odsypać 3 łyżki do torebki dlatego że dodajemy 2 łyżki kakaoPrzygotowanie :Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,dodać żółtka i wodę...Na koniec dodajemy przesianąmąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i kakao( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopniTortownica o średnicy 26 cmMasa :-3 serki mascarpone-1 litr śmietany kremówki (30% )-cukier waniliowy-4 łyżeczki żelatyny-1 szklanki cukru pudru-2 paczki biszkoptów długich do obłożeniaŻelatynę namaczamy w zimnej kawie(3/4 szklanki kawy) ,gdy napęcznieje rozpuścić.Nakropienie biszkopta :-300 ml kawy-100 ml spirytusu-3 łyżki cukru( 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać wodą i osłodzić cukrem ,dodać spirytus )Przygotowanie:Biszkopt pokroić na 3 krążki, nasączyć .Śmietanę ubić ,dodać cukier waniliowy i cukier puder .Do śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie, mieszając mikserem .Na końcu wlewamy rozpuszczoną chłodną żelatynę .Masę na chwilę wkładamy do lodówki ( 10 minut) aby stężała ,nakładamy na każdy krążek aż do wyczerpania ( część masy zostawić do obsmarowania boków tortu i wierzchu )Boki obłożyć,biszkoptamiWierzch tortu posypać kakao ....Smacznego !!!!