Wykonanie
TiramisuOpublikowano 23 września 2013, autor: M.Tiramisu (wł. „przebudź się”)- klasyka włoskiej kuchni, bardzo dla mnie sentymentalna i przyrządzana na każdą większą okazję- ciacho zazwyczaj znika w jeden dzieńZ racji na użycie gotowych
biszkoptów mogę polecić przyrządzenie tiramisu wszystkim, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z deserami- wystarczy odpowiednia kolejność dodawania składników i zakup produktów dobrej jakości, by cieszyć się udanym
ciastem, najlepiej przy filiżance mocnej
kawy.
Czas przygotowania: 1 godz.Składniki :opakowanie podłużnych
biszkoptów500 g
serka mascarpone250 ml
śmietany 30-36%2
żółtka3 łyżki
cukru pudru (czubate!) + łyżeczka
cukru do osłodzenia
kawy2 łyżeczki
cukru wanilinowego3/4 szklanki mocnej
kawy rozpuszczalnej2 łyżki wódki+2 łyżki
amarettokakao (do posypania z wierzchu)Przygotowanie :Napar
kawowy z łyżką
cukru należy ostudzić, dodać
wódkę,
amaretto i dokładnie wymieszać. Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę
biszkoptów, skrapiamy je połową
kawy.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodajemy do niej
serek mascarpone.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem i dwiema łyżeczkami
cukru wanilinowego, łączymy je z masą kremową i wszystko dokładnie miksujemy przez kilka minut. Połowę gotowej masy wykładamy na ułożone, nasączone
kawą biszkopty. Następnie kładziemy drugą warstwę
biszkoptów, również nasączonych
kawą i wykładamy resztę kremu. Przed podaniem wierzch ciasta należy oprószyć przez sitko
kakao (dość mocno, krem powinien być odpowiednio słodki).Deser podajemy koniecznie schłodzony.The following two tabs change content below.BioOstatnie wpisyInformacje o M.Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z
uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →