Wykonanie
Maliny,
beza,
bita śmietana i odrobina
czekolady. Co powiecie na ciasto pełne takich smaków ?To moja propozycja na właśnie rozpoczynający się karnawał.Ciasto jest wilgotne, kremowe, trochę
tortowe i mimo dodatku
bezy niezbyt słodkie.Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremówek i wuzetek.

Składniki:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki
kakao50 g startej
gorzkiej czekolady500 g
serka mascaropne500 g
malin (świeżych lub mrożonch)3/4 szklanki
cukru3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej
wody2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej
wodyBita śmietana:500 ml
śmietanki 30 %2 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixy lub 2 łyżeczki
żelatynyPonadto:1/2 szklanki nasączenia do
biszkoptu (
sok malinowy rozcieńczony
wodą pół na pół, w wersji dla dorosłych
sok malinowy można zastąpić
nalewką malinową)gotowe, pokruszone
beziki do posypania ciasta ( lub
beza upieczona z 2
białek i 100 g
cukru)

Sposób przygotowania:
Biszkopt :
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę i
kakao przesiać przez sito i wraz ze startą
czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony
biszkopt wystudzić .Masa malinowa:
Mascarpone pozostawić w lodówce, a z pozostałych składników przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić
maliny z
cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia
cukru. Dodać
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika. Jeśli przeszkadzają Wam pestki z
malin, na tym etapie możecie przetrzeć
sos malinowy przez sitko ( ja tego nie robiłam).Rozpuszczoną
żelatynę wlać do jeszcze gorącego
sosu malinowego i bardzo dobrze wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę dobrze schłodzić, najlepiej 2-3 godziny w lodówce.Dobrze schłodzony
serek mascarpone i zimną frużelinę umieścić w misie miksera. Zmiksować do powstania gładkiego kremu.
Bita śmietana:Dobrze schłodzoną
śmietankę wraz z
cukrem i
śmietan-fixami umieścić w misie miksera. Ubić na najwyższych obrotach na sztywno.Składanie ciasta: Wystudzony
biszkopt nasączyć ponczem z
soku malinowego. Wyłożyć i rozsmarować krem malinowy. Na kremie rozsmarować
bitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezikami.Smacznego :)