Wykonanie
Pomysł na cisto zrodził się nagle, z potrzeby :) miałam olbrzymią ochotę na
czekoladowe ciacho - żadna nowość ;) - a w lodówce uśmiechało się do mnie jeszcze jedno opakowanie kremowego
sera - miałam ambitniejsze
plany na święta, miały być dwa serniki
czekoladowe, powstał jeden, który od razu zniknął, stąd brak wpisu na jego temat... Ale wracając do tego wypieku... Ciasto
czekoladowe połączone z masą
serową, pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu i o całkiem efektownym wyglądzie. Może być jeszcze piękniejsze, tak jak w przepisie, z którego korzystałam, ale tak mi się do niego spieszyło, że nie miałam natchnienia na bajeczne wzory :)A pomysł na ciasto pochodzi z tej strony . :)Składniki na ciasto
czekoladowe:5
jajek220 g
mąki180 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 ml
oleju125 ml
wody4 łyżeczki
kakaoSkładniki na masę
serową:500 g kremowego
sera,1 opakowanie budyniu
śmietankowego (nie miałam - użyłam dwóch
śmietankowych "Słodkich chwil" :) )120 g
cukru pudruWykonanie:
Jajka miksujemy z
cukrem. Dodajemy
olej i
wodę nie przerywając ubijamy.
Mąkę, proszek oraz
kakao łączymy i dodajemy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników i przelewamy do blaszki 22x22 wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser miksujemy z
budyniem i
cukrem do połączenia składników. Masę przekładałam łyżką i na koniec robiłam "esy floresy" szpatułką :). Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 40 min.Z masą
serową można pobawić się w robienie kratki za pomocą szprycy, bądź też użyć łyżki do
lodów, jak proponuje autorka przepisu. Może następnym razem poświęcę temu ciastu więcej czasu :). Bez względu na wygląd jest obłędnie dobre! Wilgotne, mięciutkie, rozpływające się w ustach...Smacznego! :)