Kolejnym moim osiągnięciem kulinarnym:) a raczej cukierniczym był tort. Poproszono mnie o upieczenie tortu urodzinowego. Długo zastanawiałam się który przepis wykorzystać tym razem. Z pomocą przyszła mi siostra. Przeglądając u znajomej książeczkę z przepisami zainteresowała się pewnym z nich. Więc ja też skorzystałam z owego pomysłu. Samo pieczenie nie jest zbyt skomplikowane, jedynie wykończenie pochłania trochę czasu, szczególnie jak się nie ma odpowiednich umiejętności. Od degustatorów wiem że był bardzo smaczny.Biszkoptykakaowe:8 jaj8 łyżek cukru1,5 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia6 łyżek mąki krupczatki2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie:Białka oddzielić od żółtek i ubić utrwalając cukrem. Następnie dodać żółtka. Do ubitych jajek dodać kakao wymieszane wraz z proszkiem i mąkami i delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do dwóch tortownic jednakowej wielkości.3 paczki okrągłych biszkoptów przełożyć marmoladą i ułożyć na ciastach kakaowych lekko dociskając.Upiec.Biszkopt jasny:4 jaja4 łyżki cukru4 łyżki mąki krupczatki1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny i upiec w tej samej tortownicy.Masa zielona:1 litr pysia zielonego3 budynie śmietankowe3 łyżki cukruZ podanych składników ugotować budyń, przestudzić i wylać na ciasta ciemne. Całkowicie wystudzić.Masa serowo-brzoskwiniowa:1/2 litra śmietany 30%50 dag serkawaniliowego1,5 łyżki żelatyny3/4 szklanki cukru pudru1 puszka brzoskwińdodatkowo:3 różnokolorowe galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance wodyŚmietanę ubić dodać ser, cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Masę podzielić na 2 części.W jasnym biszkopcie literatką powycinać dziury.Składać:Na pierwszy biszkopt ciemny nałożyć połowę masy serowej, na masę położyć biszkopt jasny w każdą wyciętą dziurę włożyć winogrono i zalać innym kolorem tężejącej galaretki, następnie wyłożyć drugą połowę masy serowej i całość przyłożyć ciemnym biszkoptem zielonym na masę serową.Smacznego!