Wykonanie
Orzeźwiający i smaczny torcik z
malinami i
arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie....
Składniki:Tortownica 24 cm
Biszkopt:5
jajek5 łyżek
cukru2 łyżki
oleju5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
mąki do pieczeniaKilka kropel
czerwonego barwnika spożywczegoDodatkowo:20 dag
malin30 dag
arbuza (bez pestek)350 ml
śmietany kremówki 36%1
śmietan fix2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny + 100 ml
wody1
gorzka czekolada0,5 tabliczki
białej czekolady1
galaretka malinowaPrzygotowanie:
Biszkopt:
Maki przesiać z
proszkiem do pieczenia. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać
cukier, po 1
żółtku i strużką
olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać
czerwony barwnik spożywczy. Wlać całą do tortownicy a na nią pozostałą masę. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić.
Arbuza pokroić w kosteczkę.
Czekolady zetrzeć na tarce i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej
wody, rozpuścić i wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić ze
śmietan fixem, startą
czekoladą,
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać
żelatynę.
Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej
wody, wystudzić i odstawić do stężenia (najlepiej przygotować ją wcześniej żeby delikatnie stężała)Na
biszkopt wyłożyć ubitą
śmietanę z
czekoladami, poukładać
owoce, zalać wszystko
galaretką.