ßßß Cookit - przepis na Hot dog z PRLu - pieczarkarz

Hot dog z PRLu - pieczarkarz

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam PRL-owskiego hot-doga :)
pierwszego fast-fooda, jakiego w życiu jadłam.
Z dzisiejszego hot-doga posiadał tylko bułkę,
za to wnętrze - farsz z duszonych pieczarek,
moim zdaniem o wiele smaczniejszy od popularnych parówek.
Ja serwując go swoim domownikom,
dodałam jeszcze żółty ser i natkę pietruszki.
Nie spodziewałam się, że "powrót do przeszłości"
będzie tak przyjemny dla naszych kubków smakowych :)
Składniki:
4-5 podłużnych bułek
Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
80 g żółtego sera
sól, pieprz
2 łyżki oleju lub masła do smażenia
Sposób wykonania:
Przygotować farsz: Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać czosnek, a zaraz potem pieczarki. Dusić razem do miękkości, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ostawić na chwilkę do lekkiego ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce, natkę posiekać. Doda do pieczarek i wymieszać.
W bułkach odciąć końce, a wnętrze wydrążyć za pomocą wąskiego noża (patrz zdj.) W puste miejsca nałożyć jeszcze ciepły farsz.
Nadziane bułki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 5 minut w temp. 180 C. Bułki powinny stać się chrupiące, a ser w farszu rozpuścić.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2016/01/Hot-dog-z-PRLu-pieczarkarz.html