Wykonanie
Dziś proponuję Wam PRL-owskiego hot-doga :)pierwszego fast-fooda, jakiego w życiu
jadłam.Z dzisiejszego hot-doga posiadał tylko
bułkę,za to wnętrze - farsz z duszonych
pieczarek,moim zdaniem o wiele smaczniejszy od popularnych
parówek.Ja serwując go swoim domownikom,dodałam jeszcze
żółty ser i
natkę pietruszki.Nie spodziewałam się, że "powrót do przeszłości"będzie tak przyjemny dla naszych kubków
smakowych :)
Składniki:4-5 podłużnych
bułekFarsz:500 g
pieczarek1
cebula1 ząbek
czosnkupęczek
natki pietruszki80 g
żółtego serasól,
pieprz2 łyżki
oleju lub
masła do smażenia
Sposób wykonania:Przygotować farsz:
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać
czosnek, a zaraz
potem pieczarki. Dusić razem do miękkości, aż nadmiar
wody odparuje. Doprawić
solą i
pieprzem. Ostawić na chwilkę do lekkiego ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce,
natkę posiekać.
Doda do
pieczarek i wymieszać.W bułkach odciąć końce, a wnętrze wydrążyć za pomocą wąskiego noża (patrz zdj.) W puste miejsca nałożyć jeszcze ciepły farsz.Nadziane
bułki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 5 minut w temp. 180 C.
Bułki powinny stać się chrupiące, a
ser w farszu rozpuścić.Smacznego :)