Wykonanie
To bardzo znana i lubiana
sałatka śledziowa. Można podać na Wigilię, ale sprawdzi się też w karnawałowym bufecie. Składniki w różnych wersjach są nieco inne, ale na pewno są w
śledzie i
buraczki. Na moim zdjęciu to widac jedynie
buraki, ale czasem czas
goni, rodzinka chce jeśc i zdjęcia wychodza własnie takie.

Dla 4 osób:8
filetów śledziowych w
oleju300 g marynowanych
buraczków2 duże ugotowane
ziemniaki2 duże
winne jabłkaszczypiorek3 łyżki
śmietany kremowej (wzięłam
jogurt naturalny)6 łużek
majonezusól, pierz
sok z cytrynyFilety pokroic w paski,
zieminiaki pokroic w talarki.
Buraki zetrzec na tarce, odcisnąc, sok zachowac. Jablak obrac i ztrzeć na tarce, skropic
sokiem z cytryny.
Szczypiorek posiekać.
Śmietane ubic na półsztywno, wymieszać z
majonezem oraz z
sokiem z
buraków, doprawic do smaku
pieprzem i
solą. W natłuszczonej salaterce ułożyć warstwami:
ziemniaki, posypac
szczypiorkiem,
jabłka,
śledzie, a na końcu
buraki. Każdą warstwe smarowac
sosem salatkowym. Wstawic do lodówki na kilka godzin.Przepis z:"Kobieta i życie" nr 12/2015