Wykonanie

Zgadzam się z zasadą im prościej tym smaczniej:)
Sałatka, którą dziś umieszczam na blogu na specjalne życzenie pewnej uroczej damy, jest najlepszym tego dowodem.Potrzebujemy tylko:jednego dorodnego
pora (lub dwa małe) i korzystamy tylko z jaśniejszej jego częścidwa
jabłka (najlepsze będą
winne)odrobina
soliodrobina
soku z cytrynyłyżka
śmietany (lub gęstego
jogurtu)

3-4 łyżki
majonezuPora w pierwszej kolejności dokładnie płuczemy a następnie kroimy wzdłuż na pół.Teraz nasze połówki siekamy na "piórka", które solimy a następnie ugniatając wyciskamy "goryczkę".Nadmiar soku z
pora wylewamy i możemy zabrać się za
jabłka. Obieramy i prosto do miski ucieramy na grubej tarce a następnie skrapiamy je odrobiną
soku z cytryny (aby nie ściemniały). Teraz już tylko dodajemy
śmietanę i
majonez oraz
sól i
pieprz do smaku. Mieszamy i surówkę mamy:)