AnkietaJakich przepisów szukasz?wszystkie| *Dekorowanie potraw| Blogowe Menu| Ciasta| Ciasteczka| Coś do chleba| Dania jednogarnkowe| Desery| Drożdżowe| Halloween| Muffinki| Naleśniki/Tortille/Makarony| Napoje| Pieczywo| Potrawy bezmięsne| Potrawy mięsne| Przekąski/Przystawki| Sałatki| Tarty/Pizze| Torty| Trufle, czekoladki, pralinki| Warzywa| Zapiekanki| Zupy| ŚniadaniaPiankowe serduszkawtorek,12 lutego 2013 22:04Delikatna pianka zrobiona na bazie bitej śmietany "Śnieżka" oraz galaretki truskawkowej.1 opakowanie galaretki truskawkowej1 opakowanie bitej śmietany "Śnieżka"200 ml zimnego mlekaGalaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z 200 ml zimnego mleka. Do ubitej śmietany wlewamy powoli zimną galaretkę i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Foremkę (17x19) wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę z bitej śmietany. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Z foremek wycinamy serduszka.Źródło: Dusiowa KuchniaSmacznego!Tasty Blog na Facebook'uPodziel sięoceń1915Babeczki z serduszkiemwtorek,12 lutego 2013 21:11Mięciutkie, delikatne i wilgotne babeczki. Dzięki dodatkowi koncentratu z buraków zawdzięczają ładny, czerwony kolor. Na wierzch babeczki wystarczy położyć szablon serduszka i przez sitko obsypać cukrem pudrem. W ten sposób uzyskamy na muffince kształt serduszka.Przepis na 12 babeczek:1 kostka margaryny1 szklanka cukru1/2 szklanki koncentratu z buraków5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)2 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:szablon serduszkacukier puderW garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i koncentrat z buraków. Studzimy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy (po jednej łyżce) przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości papierowych foremek i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki pozostawiamy do ostudzenia.Z papieru wycinamy serce. Kładziemy na wierzch babeczki i obsypujemy przez sitko cukrem pudrem. Zdejmujemy serduszko - na babeczce pozostanie kształt serca.Źródło: Kulinarni Łowcy SmakówTasty Blog na FacebookuPodziel sięoceń1012