Wykonanie
Sezon
rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje...SKŁADNIKICiasto:3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudru250 g
masła (lub
margaryny)2
jajka2
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duży
cukier wanilinowyMasa rabarbarowa:2 kg
rabarbaru1,5 szklanki
cukru2
galaretki truskawkoweMasa budyniowa:2 kremy budyniowe błyskawiczne
mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów
Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy
masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy
jajka,
żółtka i szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy)
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy
cukier i rozsmażamy. Do gorącego
rabarbaru wsypujemy
galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie.Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę
rabarbarową, przykładamy drugim blatem i odstawiamy aż całość zastygnie. Wykładamy masę budyniową i dowolnie dekorujemy. Najlepiej smakuje schłodzone, a jest pyszne... ;-)