Wykonanie
Od momentu, kiedy ujrzałam sezonowy
rabarbar w sklepie staram się cały czas coś z niego przyrządzać. Myślę, że to z jednej strony potrzeba świeżych
owoców, ale również
rabarbar kojarzy mi się ze słońcem, z latem. Dlaczego pisze w Dzień Mamy przepis na ciasto
rabarbarowe, bo kojarzy mi się z moją Mamą i dzieciństwem. Placek, który wyglądał nieciekawie, bo coś takiego bliżej nieokreślonego się w nim znajdowało. Gdy spróbowałam to od razu polubiłam ten smak.
Słodycz ciasta przełamana kwaskowatością
rabarbaru… pycha! Chyba nie powinno się kroić tego ciasta na ciepło, ale nie mogłam się opanować
Składniki:– 3
jajka;– 100 g
margaryny lub
masła;– 100 g
cukru pudru;– 6 łyżek
mleka;– 15 dag
mąki pszennej;– 15 dag
cukru kryształu;– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia;– 5 łyżek
mąki ziemniaczanej;– 5 łyżek wiórek
kokosowych;– 25 dag
rabarbaru– 25 dag
truskawek;Wykonanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z
cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po jednym
żółtku. Do utartej masy wlać
mleko, wsypać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać na gładkie ciasto.Spód tortownicy 24 cm wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki,
truskawki umyć i pokroić na kawałki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dalej ubijając wsypać
cukier kryształ. Pianę połączyć z wiórkami. Na podpieczonym cieście rozłożyć
owoce, przykryć pianą.Piec 15 minut w temp. 180 stopni.Smacznego