ßßß
Składniki:– 3 jajka;– 100 g margaryny lub masła;– 100 g cukru pudru;– 6 łyżek mleka;– 15 dag mąki pszennej;– 15 dag cukru kryształu;– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;– 5 łyżek mąki ziemniaczanej;– 5 łyżek wiórek kokosowych;– 25 dag rabarbaru– 25 dag truskawek;Wykonanie:Oddzielić żółtka od białek. Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy wlać mleko, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać na gładkie ciasto.Spód tortownicy 24 cm wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki, truskawki umyć i pokroić na kawałki.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając wsypać cukier kryształ. Pianę połączyć z wiórkami. Na podpieczonym cieście rozłożyć owoce, przykryć pianą.Piec 15 minut w temp. 180 stopni.Smacznego