Wykonanie
Boeuf bourguignon to francuska klasyka. Delikatne pachnące
ziołami mięso wołowe pieczone w sosie na bazie
czerwonego wina. Wielu osobom kojarzy się z postacią Julii
Child – amerykanki, która przybliżyła światu kuchnię francuską. Jest to danie na specjalne okazje, bowiem nie codziennie można sobie pozwolić na tak długi proces przygotowania jedzenia. Dziś zapraszam na moją wersję, podyktowaną częściowo
brakiem odpowiednio dużego naczynia żaroodpornego. Do boeuf bourguignon podałam popularne szwedzkie
ziemniaki Hasselback .Boeuf bourguignon i
ziemniaki Hasselback – przepis (10-14 porcji):800 g
mięsa wołowego bez kości250 g
boczku500 ml
wina czerwonego200 ml
wody10-15
pieczarek2 duże
marchewki2 średnie
cebulemała garść świeżego
rozmarynu i
tymiankusól,
pieprzmąka300 g
masła1200 g średniej wielkości
ziemniakówDo dużego garnka wlewamy 200 ml
wody i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy świeży
rozmaryn i
tymianek (
zioła najlepiej związać, aby można je było łatwo później wyjąć) Na patelni podsmażamy pokrojony w grubą kostkę
boczek,
cebulę i
pieczarki (krojone w ćwiartki). Całą zawartość patelni wrzucamy do garnka z
wodą, dodajemy
marchew pokrojoną w półksiężyce,
sól,
pieprz oraz 500 mililitrów
wina. Mieszaninę doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy
mięso wołowe w kostkę około 3 na 3 centymetry. Każdy kawałek obtaczamy w
mące i przesmażamy na patelni. Podsmażone kawałki układamy w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym i zalewamy mieszaniną z garnka (wyławiamy większość składników stałych oraz używamy w tym celu około 60% płynu). Pozostałą część zostawiamy w garnku (
zioła wyrzucamy). Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 120-150 minut. Po upieczeniu całą zawartość naczynia wrzucamy do garnka z pozostałą częścią
wywaru, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały po czym dodajemy 200 g
masła. Całość mieszamy do rozpuszczenia
masła. Po kolejnych 5-6 minutach boeuf bourguignon nadaje się do podania. Jeśli sos z
mięsem nam zostanie możemy wykorzystać to jako sos do
makaronu. Aby przygotować
ziemniaki Hasselback potrzebujemy średniej wielkości
ziemniaków, które po obraniu, umyciu i osuszeniu nacinamy na głębokość 3/4. W nacięcia nakładamy odrobinę
masła, całość solimy.
Ziemniaki pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.