Wykonanie
Kiedy na zewnątrz robi się zimno w mojej kuchni zaczynają rządzić treściwe zupy, potrawki i gulasze. Przygotowanie
wołowiny na
winie zajmuje trochę czasu, ale to danie jest tego warte.500 g
mięsa wołowego bez kości300 g
boczku400 ml
wina czerwonego400 ml
wody4 duże marchwie1 duża
cebula100 g
masłamała garść świeżego
rozmarynu i
tymiankusól,
pieprz,
estragonmąka z
ciecierzycyDo dużego garnka wlewamy 400 ml
wody i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy świeży
rozmaryn i
tymianek (
zioła najlepiej związać, aby można je było łatwo później wyjąć) Na patelni podsmażamy pokrojony w grubą kostkę
cebulę i
boczek. Całą zawartość patelni wrzucamy do garnka z
wodą, dodajemy
marchew pokrojoną w plasterki,
sól,
pieprz,
estragon oraz 400 mililitrów
wina. Mieszaninę doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy
mięso wołowe w kostkę około 3 na 3 centymetry. Każdy kawałek obtaczamy w
mące z
ciecierzycy i przesmażamy na patelni. Podsmażone kawałki układamy w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym i zalewamy mieszaniną z garnka (wyławiamy większość składników stałych oraz używamy w tym celu około 60% płynu). Pozostałą część zostawiamy w garnku (
zioła wyrzucamy). Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 120-150 minut. Po upieczeniu całą zawartość naczynia wrzucamy do garnka z pozostałą częścią
wywaru, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały po czym dodajemy 100 g
masła. Całość mieszamy do rozpuszczenia
masła. Po kolejnych 5-6 minutach możemy podawać danie.