Wykonanie
Po niewątpliwym sukcesie gęsich żołądków podanych jako gęsie pipki według TEGO przepisu, postanowiłam spróbować z innym przepisem i… również okazały się sukcesem...Składniki dla 4 osób:60 - 80 dag gęsich żołądkówszklanka
czerwonego winaszklanka
suszonych grzybów2 duże
cebule4 ząbki
czosnku2 - 3 łyżki
mąki2 łyżki klarowanego
masłagałązka
rozmarynusól,
pieprz do smaku
Grzyby namoczyłam w ciepłej wodzie na godzinę. Żołądki umyłam, obrałam z błonek i pokroiłam na ćwiartki, a następnie obtoczyłam je w
mące i obsmażyłam na
maśle. Do garnka wrzuciłam podsmażone żołądki,
cebulę pokrojoną w piórka,
czosnek w plasterkach, zalałam
winem i pogotowałam kilka minut., żeby
alkohol odparował. Dodałam
grzyby razem z
wodą, w której się moczyły oraz
rozmaryn. Żołądki gotowałam do miękkości, czyli ok. 45 minut. Doprawiłam
solą i
pieprzem. Podałam z puree ziemniaczanym.Smacznego!