Szukacie czegoś specjalnego na święta? Jeśli lubicie rozpływającą się w ustach wołowinę, to jest to przepis dla Was.1000 g mięsa wołowego bez kości400 g boczku1600 ml wody4 duże marchwie2 duże cebule1 rzepa150 g masłamała garść świeżego rozmarynu i tymiankusól, pieprzmąka pszennatłuszcz do smażeniaMięso wołowe kroimy w kostkę około 3 na 3 centymetry. Każdy kawałek obtaczamy w mące i przesmażamy na patelni. Do dużego garnka wrzucamy podsmażoną wołowinę, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy świeży rozmaryn i tymianek (zioła najlepiej związać, aby można je było łatwo później wyjąć). Na patelni podsmażamy pokrojone w grubą kostkę cebulę i boczek. Całą zawartość patelni wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy marchew pokrojoną w grube kawałki, rzepę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 godziny. Przed samym końcem gotowania dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia masła. Po kolejnych 5-6 minutach możemy podawać danie. Wołowina świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub pieczonymi ziemniakami.