ßßß Cookit - przepis na Młoda marchewka w panierce

Młoda marchewka w panierce

Wykonanie

Składniki
2 porcje
170 g (około 10 szt) małych i cienkich młodych marchewek, oskrobanych
80 g bułki tartej
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno startego Parmezanu
mąka do obtoczenia
1 jajko, roztrzepane
olej do smażenia
sos aioli
Przygotowanie
Odciąć łodygi i liście marchewki, pozostawiając 2 cm końcówki, oskrobać, umyć i osuszyć. Zagotować osoloną wodę w garnku, włożyć marchewki i gotować przez 3 minuty. Dokładnie osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Wymieszać bułkę tartą ze skórkę z cytryny, chilli, natką i Parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Umieścić mąkę i jajko w oddzielnych talerzach. Marchewki obtaczać najpierw w mące, później w jajku a na końcu w bułce tartej.
Smażyć marchewki w średnio nagrzanym oleju przez 1 - 2 minuty na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem aioli .
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/mloda-marchewka-w-panierce