Wykonanie
Składniki2 porcje170 g (około 10 szt) małych i cienkich
młodych marchewek, oskrobanych80 g
bułki tartej1 łyżeczka drobno startej
skórki z cytryny1/2 łyżeczki
chilli1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszki1 łyżka drobno startego
Parmezanumąka do obtoczenia1
jajko, roztrzepane
olej do smażeniasos aioliPrzygotowanieOdciąć łodygi i liście
marchewki, pozostawiając 2 cm końcówki, oskrobać, umyć i osuszyć. Zagotować osoloną
wodę w garnku, włożyć
marchewki i gotować przez 3 minuty. Dokładnie osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.Wymieszać
bułkę tartą ze
skórkę z cytryny,
chilli,
natką i
Parmezanem, doprawić
solą i
pieprzem. Umieścić
mąkę i
jajko w oddzielnych talerzach.
Marchewki obtaczać najpierw w
mące, później w
jajku a na końcu w
bułce tartej.Smażyć
marchewki w średnio nagrzanym
oleju przez 1 - 2 minuty na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem aioli .