Wykonanie
Jedno z ulubionych dań dla dzieci - paluchy
z piersi kurczaka - sprawdzi się również jako świetna przekąska na dowolną imprezę. Paluchy są bardzo proste do wykonania a panierkę można modyfikować, dodając oprócz
sera pieprz,
płatki chilli lub posiekaną
natkę pietruszki. Można podawać je na przykład z
ketchupem, choć ja najlepiej lubię je zanurzać w
sosie czosnkowym lub w tzatziki.
Paluchy z
kurczaka w panierce1 bardzo duża
pierś z kurczaka (lub 2 małe), pokrojona w paski o długości ok 8cm i szerokości 2cm2
jajka1/2 szklanki
mąki1 szklanka
bułki tartej5 łyżek startego
parmesanusól do smaku
olej lub
smalec do smażeniaPrzygotowujemy trzy płaskie talerze. Do jednego wsypujemy
mąkę, do drugiego wbijamy
jajka, roztrzepujemy widelcem i lekko solimy. Do trzeciego wsypujemy
bułkę tartą i starty
parmesan, mieszamy. Kawałki
kurczaka kolejno obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż będą ładnie zrumienione.