ßßß Cookit - przepis na Paluchy z kurczaka w panierce

Paluchy z kurczaka w panierce

nazwa

Wykonanie

Jedno z ulubionych dań dla dzieci - paluchy z piersi kurczaka - sprawdzi się również jako świetna przekąska na dowolną imprezę. Paluchy są bardzo proste do wykonania a panierkę można modyfikować, dodając oprócz sera pieprz, płatki chilli lub posiekaną natkę pietruszki. Można podawać je na przykład z ketchupem, choć ja najlepiej lubię je zanurzać w sosie czosnkowym lub w tzatziki.
Paluchy z kurczaka w panierce
1 bardzo duża pierś z kurczaka (lub 2 małe), pokrojona w paski o długości ok 8cm i szerokości 2cm
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
5 łyżek startego parmesanu
sól do smaku
olej lub smalec do smażenia
Przygotowujemy trzy płaskie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem i lekko solimy. Do trzeciego wsypujemy bułkę tartą i starty parmesan, mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż będą ładnie zrumienione.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/05/paluchy-z-kurczaka-w-panierce.html