Wykonanie
Składniki10 sztuk1 szklanka
mąki pszennejszczypta
soli1 szklanka
mleka3/4 szklanki
wody mineralnej2
jajka4 łyżki
oleju roślinnego lub roztopionego
masłaPrzygotowanieDo miski wsypać
mąkę i
sól (w wersji naleśników deserowych można też dodać łyżkę
cukru), wlać
mleko i
wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać
jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 minut lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić
łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie .Propozycja podaniaNadzienie
serowe do naleśników na słodko: 450 g
twarogu tłustego lub półtłustego + 2 łyżki
cukru pudru + 1
jajko.
Twaróg przełożyć do miski, dodać
cukier puder i
jajko, rozgnieść widelcem, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, podgrzewać na patelni.Podawać z
cukrem pudrem lub
syropem klonowym lub
polewą czekoladową i sezonowymi
owocami:
truskawki,
maliny,
jagody oraz posłodzoną
śmietaną.