Wykonanie
Poziom trudnościPuszyste pankejki – lekki, amerykański klasyk. Amerykanie jedzą je na śniadanie, ale mogą być także pysznym podwieczorkiem albo słodkim deserem. Od europejskich naleśników różnią się konsystencją, grubością oraz sposobem podawania.Porcja dla 2 osób (8 pankejków)Składniki:140 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru pudru½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
sody1
jajko30 g
masła180 ml (g)
maślanki60 ml (g)
mlekaolej rzepakowy do smażeniaDo dekoracji:miękkie
owoce –
banany,
jagody,
borówki,
truskawki lub
malinysyrop klonowySposób przygotowania:
Masło roztopić, odstawić do wystudzenia.W większej misce wymieszać razem
mąkę,
cukier puder,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę.
Jajko rozdzielić na
białko i
żółtko.W innym naczyniu ubić na sztywno
białko, dodać
żółtko, zamieszać.Dodać
maślankę,
mleko i roztopione
masło, zamieszać, przelać do suchych produktów, połączyć żeby powstała gładkie ciasto.Patelnię rozgrzać, nalać łyżeczkę
oleju. Po chwili nalać ciasto (w zależności od pożądanej wielkości od 2 do 4 łyżek).Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i powierzchnia zacznie się ścinać (2-3 minuty), obrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.W ten sposób usmażyć wszystkie naleśniki. Puszyste pankejki ułożyć na talerzu po 4, jeden na drugim. Nałożyć
owoce i polać
syropem klonowym. Podawać od razu –
syrop klonowy szybko jest wciągany przez placki.Smacznego!
