ßßß Cookit - przepis na Puszyste pankejki (fluffy pancakes)

Puszyste pankejki (fluffy pancakes)

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Puszyste pankejki – lekki, amerykański klasyk. Amerykanie jedzą je na śniadanie, ale mogą być także pysznym podwieczorkiem albo słodkim deserem. Od europejskich naleśników różnią się konsystencją, grubością oraz sposobem podawania.
Porcja dla 2 osób (8 pankejków)
Składniki:
140 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
1 jajko
30 g masła
180 ml (g) maślanki
60 ml (g) mleka
olej rzepakowy do smażenia
Do dekoracji:
miękkie owocebanany, jagody, borówki, truskawki lub maliny
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Masło roztopić, odstawić do wystudzenia.
W większej misce wymieszać razem mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia i sodę.
Jajko rozdzielić na białko i żółtko.
W innym naczyniu ubić na sztywno białko, dodać żółtko, zamieszać.
Dodać maślankę, mleko i roztopione masło, zamieszać, przelać do suchych produktów, połączyć żeby powstała gładkie ciasto.
Patelnię rozgrzać, nalać łyżeczkę oleju. Po chwili nalać ciasto (w zależności od pożądanej wielkości od 2 do 4 łyżek).
Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i powierzchnia zacznie się ścinać (2-3 minuty), obrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
W ten sposób usmażyć wszystkie naleśniki. Puszyste pankejki ułożyć na talerzu po 4, jeden na drugim. Nałożyć owoce i polać syropem klonowym. Podawać od razu – syrop klonowy szybko jest wciągany przez placki.
Smacznego!
Źródło:https://jagodzianka.com/2021/03/puszyste-pankejki-fluffy-pancakes