Wykonanie
Składniki2 porcje1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła1 pojedyncza
pierś kurczaka40 g
szynki parmeńskiej/serrano/suszonej1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30%2 łyżki czerwonego pesto z
suszonych pomidorów*150 g
pomidorków koktajlowych
bazylia100 g
makaronuPrzygotowanie
Filet z kurczaka pokroić na 4 mniejsze i cieńsze filety, następnie rozbić je na podobną grubość. Nastawić
makaron na gotowanie.
Mięso doprawić
solą,
pieprzem i zawinąć w
szynkę. Rozgrzać patelnię, włożyć
oliwę i
masło, ułożyć
kurczaka i smażyć na złoty kolor (ok. 2 minuty), przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.Filety znów przewrócić, wlać
śmietankę wymieszaną z pesto i pokrojonymi na połówki
pomidorkami koktajlowymi, zagotować. Gotować przez ok. 2-3 minuty aż
pomidorki zmiękną a sos stanie się gęsty (zbyt gęsty sos można rozcieńczać
wodą np. z gotującego się
makaronu).Posypać
bazylią i podawać z
makaronem.Wskazówki* gotowego lub własnego ze zmiksowanych składników : 1 cm kawałek
parmezanu, 3 kawałki
suszonych pomidorów z zalewy, 1 łyżka
oleju z
suszonych pomidorów, kilka liści
bazylii, 1 łyżka
orzeszków pinii