ßßß Cookit - przepis na Włoska zapiekanka - My Blueberry Corner

Włoska zapiekanka - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Od kilku dni chodziło za mną pesto. Więc postanowione! Będzie makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi. Uwielbiam te małe czerwone pomidorki, są takie słodkie i smaczne. Dodane do włoskich potraw, przypominają lato i wakacje w Rzymie. I wtedy jeden z moich synów spytał mnie – „to dziś nie będzie mięsa?” To zaburzyło moją koncepcję. Pesto miałam już gotowe, a w lodówce niewielką pierś indyka. Jakiś czas zastanawiałam się co z tym fantem zrobić? Jak zadowolić wszystkich domowników? Wtedy wpadł mi do głowy pomysł, żeby połączyć pesto z mięsem. Tak powstała moja włoska zapiekanka.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
500 g piersi z indyka
½ słoika suszonych pomidorów w oliwie
½ szklanki pesto bazyliowego
1 i ½ sosu Mornay
15 – 20 pomidorków koktajlowych
250 g makaronu penne (lub innego makaronu własnej roboty)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Pierś indyka pokroić na małe kawałki.
Podsmażyć na oliwie na złocisto. W tym czasie przygotować sos Mornay.
Suszone pomidory zmiksować razem z oliwą. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć warstwy:
☛ pasta z suszonych pomidorów
indyk
☛ pesto
makaron
☛ pasta z suszonych pomidorów
indyk
☛ pesto
☛ sos Mornay
☛ połówki pomidorków
Pomidorki ułożyć przecięciem do góry. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć ją z piekarnika i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęła.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/06/wloska-zapiekanka