Wykonanie
Poziom trudnościOd kilku dni chodziło za mną pesto. Więc postanowione! Będzie
makaron z pesto i
pomidorkami koktajlowymi. Uwielbiam te małe czerwone
pomidorki, są takie słodkie i smaczne. Dodane do włoskich potraw, przypominają lato i wakacje w Rzymie. I wtedy jeden z moich synów spytał mnie – „to dziś nie będzie mięsa?” To zaburzyło moją koncepcję. Pesto miałam już gotowe, a w lodówce niewielką
pierś indyka. Jakiś czas zastanawiałam się co z tym fantem zrobić? Jak zadowolić wszystkich domowników? Wtedy wpadł mi do głowy pomysł, żeby połączyć pesto z
mięsem. Tak powstała moja włoska zapiekanka.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:500 g piersi z
indyka½ słoika
suszonych pomidorów w
oliwie½ szklanki pesto
bazyliowego1 i ½ sosu Mornay15 – 20
pomidorków koktajlowych250 g
makaronu penne (lub innego
makaronu własnej roboty)Sposób przygotowania:
Makaron ugotować.
Pierś indyka pokroić na małe kawałki.
Podsmażyć na
oliwie na złocisto. W tym czasie przygotować sos Mornay.
Suszone pomidory zmiksować razem z
oliwą. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć warstwy:☛ pasta z
suszonych pomidorów☛
indyk☛ pesto☛
makaron☛ pasta z
suszonych pomidorów☛
indyk☛ pesto☛ sos Mornay☛ połówki
pomidorkówPomidorki ułożyć przecięciem do góry. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć ją z piekarnika i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęła.
Smacznego!