ßßß Cookit - przepis na Zuppa di pesce

Zuppa di pesce

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1/2 papryczki chili
2 pomidory + 1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml białego wytrawnego wina
350 ml wrzącej wody
300 filetów ryby morskiej (np. dorsz, halibut, sola, żabnica)
200 g świeżych małży
100 g krewetek + opcjonalnie 2 krewetki nieobrane, z głowami
bagietka
Przygotowanie
Do szerokiego większego garnka wlać oliwę, dodać obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, posiekaną w kosteczkę papryczkę chili i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka i na większym ogniu gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając.
Dodać koncentrat, połowę posiekanej natki pietruszki, wlać wino i gotować przez kolejne 5 minut. Wlać wrzątek, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować na większym ogniu przez ok. 5 minut aż sos odparuje i zgęstnieje.
Filety ryby bez skóry i ości pokroić na kilka mniejszych kawałków. Małże opłukać pod bieżącą zimną wodą i oczyścić. Krewetki obrać z pancerzy, naciąć grzbiet i usunąć ciemne jelito. Jeśli mamy 2 krewetki z głowami, pozostawiamy je w całości.
Do garnka z sosem dodać małże, krewetki oraz filety ryby. Gotować przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, w połowie delikatnie przemieszać składniki.
Wszystkie nieotwarte małże wyrzucić. Dodać resztę natki pietruszki, jeszcze raz doprawić w razie potrzeby. Przygotować grzanki z bagietki.
Zupę nałożyć do talerzy, dodać grzanki. Obok każdej porcji postawić talerz na muszle po małżach oraz miseczkę z zimną wodą i kawałkiem cytryny (do umycia palców po posiłku).
Wskazówki
Do wywaru można dodać - jeśli mamy - także głowę ryby, w celu nadania zupie głębszego smaku. Wówczas wywar gotujemy pod przykryciem dodatkowe 15 minut, po czym głowę należy usunąć.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zuppa-di-pesce