Wykonanie
Po spróbowaniu
ryby na ostro,która bardzo nam smakowała,postanowiliśmy,że piątkowe obiady rezerwujemy dla dań
rybnych-dziś
dorsz w wersji mniej pikantnej,ale z wyrazistym smakiem
papryki,
pomidorów,przełamane smakiem
wytrawnego wina.
35-40 dkg
dorsza - u mnie mrożone filety1,5
czerwonej papryki1,5 pomarańczowej
papryki1
cebula1 ząbek
czosnku1/4 łyżeczki suszonych
płatków chili1 łyżeczka
słodkiej papryki60 ml białego
wytrawnego winakilka
pomidorków koktajlowych1 łyżka
koncentratu pomidorowegonatka pietruszkioliwa do smażenia
Papryki kroję na ćwiartki,oczyszczam z pestek i grilluję(na najwyższej mocy)skórką do góry,aż ściemnieje.Następnie wrzucam je do woreczka foliowego,a jak ostygną zdejmuję skórkę i kroję
papryki na paski.Na głebokiej patelni rozgrzewam
oliwę,dorzucam pokrojoną w kostkę
cebulę,a jak będzie szklista dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
paprykę w proszku,
płatki chili,podsmażam minutkę i dolewam
wino,po chwili dodaję
rybę,
pomidorki,koncentrat i duszę,aż
ryba będzie miękka.Na koniec dodaję posiekaną
natkę pietruszki.Smacznego!!!