ßßß Cookit - przepis na Dorsz z grillowaną papryką i nutką wytrawnego wina :)

Dorsz z grillowaną papryką i nutką wytrawnego wina :)

nazwa

Wykonanie

Po spróbowaniu ryby na ostro,która bardzo nam smakowała,postanowiliśmy,że piątkowe obiady rezerwujemy dla dań rybnych-dziś dorsz w wersji mniej pikantnej,ale z wyrazistym smakiem papryki,pomidorów,przełamane smakiem wytrawnego wina.
35-40 dkg dorsza - u mnie mrożone filety
1,5 czerwonej papryki
1,5 pomarańczowej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
60 ml białego wytrawnego wina
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
oliwa do smażenia
Papryki kroję na ćwiartki,oczyszczam z pestek i grilluję(na najwyższej mocy)skórką do góry,aż ściemnieje.Następnie wrzucam je do woreczka foliowego,a jak ostygną zdejmuję skórkę i kroję papryki na paski.Na głebokiej patelni rozgrzewam oliwę,dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę,a jak będzie szklista dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek,paprykę w proszku,płatki chili,podsmażam minutkę i dolewam wino,po chwili dodaję rybę,pomidorki,koncentrat i duszę,aż ryba będzie miękka.Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/07/dorsz-z-grillowana-papryka-i-nutka.html