ßßß Cookit - przepis na Krewetki zapiekane z czosnkiem i natką pietruszki

Krewetki zapiekane z czosnkiem i natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
20 dużych, surowych krewetek Black Tiger
4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
4 pełne łyżki masła
opcjonalnie: posiekana chili
Do podania:
pieczywo np. bagietka (po opieczeniu w tosterze grzanki można posmarować kawałkiem obranego czosnku)
kawałki cytryny do skropienia
Przygotowanie
Mrożone krewetki rozmrozić. Obrać - jeśli mają pancerze - pozostawiając sam ogonek. Krewetki naciąć nożem wzdłuż tułowia i usunąć ciemne jelito (czarna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Krewetki ułożyć w małych naczyniach żaroodpornych lub jednym większym naczyniu, dodać czosnek, pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Doprawić solą i położyć na wierzch kawałki masła i plasterki chili. Zapiekać przez około 6 - 7 minut (drobniejsze krewetki krócej). Podawać prosto z naczynia skrapiając sokiem z cytryny i maczając grzanki w powstałym sosie maślanym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/krewetki_zapiekane_z_czosnkiem/przepis.html