ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.

Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na lekki makaron. Surowe świeże krewetki oczywiście byłyby najlepsze do tego dania, o te jednak w naszych warunkach niezwykle trudno. Użyłam mrożonych, obgotowanych przed zamrożeniem. Krewetkom ugotowanym wystarczą 2-3 minuty, przez dłuższe smażenie stracą smak i konsystencję, będą w smaku suche i niesmaczne. Listki szpinaku i pomidorki koktajlowe dodały daniu ciekawego aromatu. Zapraszam :)
składniki:
8-10 średnich krewetek, umytych, oczyszczonych i bez ogonków
1,5 łyżki masła
2-3 garście świeżego szpinaku baby
kilka pomidorków koktajlowych
trochę świeżej natki pietruszki
3 większe ząbki czosnku
sól
1 porcja makaronu spaghetti
przygotowanie:
makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobniutko pokrojony czosnek, chwilkę podsmażamy (ok.1 minuty, jedynie szkląc, czosnek nie może się zrumienić), dodajemy przygotowane krewetki i natkę pietruszki drobno pokrojoną, podsmażamy ok. 2 minut. umyte listki szpinaku i pomidorki koktajlowe osuszamy, dodajemy do naszych krewetek i dusimy 1 minutę, aż listki szpinaku zrobią się zwiędłe, a pomidorki lekko zmiękną. doprawiamy do smaku solą. na gotowy ciepły makaron wykładamy krewetki, szpinak i pomidorki.
smacznego:)
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2014/03/spaghetti-z-krewetkami-i-szpinakiem.html