Składniki2 porcje500 g dyni1 łyżeczka papryki w proszku (po połowie ostrej i słodkiej)2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego1 łyżka oliwy1 łyżka miodu1/3 szklanki orzechów włoskich1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczakgarść szpinaku80 g sera fetazagęszczony sos balsamicznyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię obrać ze skórki, usunąć środek z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać rozmaryn i wymieszać z oliwą oraz miodem.Dynię wyłożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dynię przemieszać i dodać posiekane orzechy.Kaszę wsypać do małego garnka, wlać 3/4 szklanki wody, odrobiną soli i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 20 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.Kaszę dodać do upieczonej dyni na blaszce i wymieszać, zbierając cały smak z pieczonej dyni. Dodać opłukany i osuszony szpinak i wymieszać póki składniki są jeszcze ciepłe.Wyłożyć do talerzy, posypać fetą i skropić zagęszczonym octem balsamicznym. Można podawać na ciepło lub zimno.WskazówkiW wersji wegańskiej można użyć syropu klonowego zamiast miodu. Fetę można pominąć lub użyć podsmażone tofu lub ugotowaną ciecierzycę.W wersji bezglutenowej można użyć kaszy gryczanej.