Wykonanie

Typowe greckie desery to oczywiście
bakława i
chałwa. Pyszne i nieprawdopodobnie słodkie. Jeśli natomiast szukacie czegoś lekkiego to polecam Wam gorąco
owocowy deser z dodatkiem gęstego
jogurtu, prażonych
orzechów włoskich i
miodu :)Składniki:
sałatka owocowa**U mnie:
mandarynki,
truskawki,
borówki amerykańskie, ciemne
winogrona,
kiwi; oprócz tego można wykorzystać np.:
maliny,
jabłka,
gruszki,
morele,
brzoskwinie…gęsty
jogurt naturalny****Ja, aby uzyskać odpowiednią konsystencję
jogurtu, przełożyłam zwykły
jogurt naturalny do sitka wyłożonego gazą i pozostawiłam w lodówce na 5-6 godzin, aby odciekł z nadmiaru płynu.
orzechy włoskie, posiekane i uprażone na suchej patelni
miód******Grecja słynie z aromatycznego, gęstego i niebywale słodkiego
miodu, który stanowi świetny dodatek do deserów. Ja ze względu na dietę zastąpiłam go
syropem z agawy.

Wykonanie:
Sałatkę owocową rozłożyć do pucharków. Na wierzch nałożyć 1-2 łyżki gęstego
jogurtu. Całość posypać uprażonymi lekko
orzechami i polać
syropem z agawy.Smacznego :)