ßßß
Typowe greckie desery to oczywiście bakława i chałwa. Pyszne i nieprawdopodobnie słodkie. Jeśli natomiast szukacie czegoś lekkiego to polecam Wam gorąco owocowy deser z dodatkiem gęstego jogurtu, prażonych orzechów włoskich i miodu :)Składniki:sałatka owocowa**U mnie: mandarynki, truskawki, borówki amerykańskie, ciemne winogrona, kiwi; oprócz tego można wykorzystać np.: maliny, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie…gęsty jogurt naturalny****Ja, aby uzyskać odpowiednią konsystencję jogurtu, przełożyłam zwykły jogurt naturalny do sitka wyłożonego gazą i pozostawiłam w lodówce na 5-6 godzin, aby odciekł z nadmiaru płynu.orzechy włoskie, posiekane i uprażone na suchej patelnimiód******Grecja słynie z aromatycznego, gęstego i niebywale słodkiego miodu, który stanowi świetny dodatek do deserów. Ja ze względu na dietę zastąpiłam go syropem z agawy.
Wykonanie:Sałatkę owocową rozłożyć do pucharków. Na wierzch nałożyć 1-2 łyżki gęstego jogurtu. Całość posypać uprażonymi lekko orzechami i polać syropem z agawy.Smacznego :)