Wykonanie
Składniki250 g
filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)1 łyżka
soku z cytryny1 mała
cebula2 łyżki
musztardy francuskiej (ziarnistej)4 łyżki
oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimnoświeżo zmielony
pieprz3
buraki4
ziemniaki4
ogórki kiszone5
jajek150 g
sera żółtegopęczek
szczypiorkuOraz300 ml
majonezu (domowego lub dowolnego)Przygotowanie
Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną
cebulą,
musztardą,
olejem, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Posmarować warstwą
majonezu (ok. 1/3 ilości).
Buraki i
ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach.
Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny,
ziemniaki około 1 godzinę. Małe
buraczki i
ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i doprawić
solą oraz
pieprzem, położyć na warstwie
śledzia. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę
ogórki. Posmarować warstwą
majonezu.
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sałatki i posmarować ostatnią częścią
majonezu.
Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce, dodać do sałatki. Na wierzch dać
starty ser i
szczypiorek. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.WskazówkiZamiast
majonezu można zrobić
sos majonezowy light : 150 g
śmietany 18% lub 12% + 1 łyżka
musztardy dijon + 5 łyżek
majonezu + 2 łyżki
oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno + świeżo zmielony
pieprz + szczypta
soli morskiej.