Wykonanie
Nieco uboższa wersja
śledzi pod pierzynką, bo bez
buraczków i
ziemniaków, ale też całkiem pyszna :-)Składniki:ok. 250 g
filetów śledziowychodrobina
soku z cytryny1 duża
cebula3
jajka ugotowane na twardook. 150 g
sera żółtegopieprzmajonezpęczek
szczypiorkuWykonanie:
Śledzie dobrze wymoczyć i wypłukać. Pokroić w paski i wyłożyć na dnie salaterki, skropić
sokiem z cytryny i przyprawić
pieprzem.
Cebulę obrać, drobno pokroić i wyłożyć na
śledzie.
Jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o małych oczkach, wyłożyć jako kolejną warstwę na
cebulę.
Jajka przykryć warstwą
majonezu.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na
majonez. Wierzch posypać posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego :-)
Kategoria:Przystawki i sałatkiAutor(ka): agattekh Czas publikacji: wtorek, 17 stycznia 2017 13:23OpcjePoleć znajomemu wpis „Śledzie pod kołderką”Polecane wpisy
Pasta jajeczna z
curryBył
chleb, teraz przydałoby się coś do
chleba :-) Dziś proponuję pastę z
jajek, z dodatkiem
przyprawy curry. A dla wzbogacenia smaku pasty, polecam dodać majoneSernik krakowskiJeśli pierniko-sernik nie przypadł Wam do gustu, polecam coś bardziej klasycznego, a mianowicie tradycyjny sernik krakowski z kratką :-) Składniki: na ciasto:
Śledzie pod "pierzynką"Jeżeli chcesz w wigilijny wieczór, zaskoczyć czymś pysznym domowników, to ta potrawa nadaje się do tego idealnie :-).
Śledzie te są naprawdę bardzo smaczne i łaWarstwowa
sałatka śledziowaNie wyobrażam sobie świąt bez
śledzi. Moja rodzina je uwielbia. Przygotowywałam je w wielu wersjach, a ta smakowała nawet najmłodszemu Julkowi, który należy rac
Śledzie pod pierzynkąTo był wspaniały długi weekend. Dawno tak nie odpoczęłam, będąc w ruchu... Kulinarnie nie szalałam, kuchnia szybka i sprawdzona. Zachwycałam się pięknem kwiatów