ßßß Cookit - przepis na Słodkie ziemniaki w kuchni

Słodkie ziemniaki w kuchni

nazwa

Wykonanie

Wbrew nazwie, słodkie ziemniaki mają niewiele wspólnego z normalnymi ziemniakami. Wilec ziemniaczany (tak brzmi botaniczna nazwa słodkich ziemniaków) to bylina z rodziny powojowatych, wywodząca się z rejonu Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie stanowi ważny składnik regionalnych kuchni. Europejczycy odkryli bataty - podobnie jak ziemniaki - wraz z podbojem Nowego Świata. A zamieszkujący północnoamerykańskie kolonie osadnicy szybki podjęli uprawę batatów dla ich słodkich bulw. Ponieważ bataty wymagają ciepłego klimatu, w Europie mogą być uprawiane tylko na ograniczonych terenach.
Dostępne w handlu bataty swoim kształtem przypominają spiczaste ziemniaki o czerwonej skórce. W sklepach najczęściej można spotkać słodkie ziemniaki o ciemnopomarańczowym miąższu), który staje się miękki i sypki w wyniku procesu gotowania.
Słodkie ziemniaki zawierają dużo skrobi (ok. 20 proc.), są dobrym źródłem flawonoidów (witamina A, beta-karoten), a także błonnika. 100 g słodkich ziemniaków dostarcza ok. 85 kcal.
Słodkich ziemniaków nie powinno się przechowywać w lodówce - lepszym miejscem dla nich będzie kosz stojący w chłodnym, ciemnym miejscu. By ugotować nieobrane bataty należy włożyć je do zimnej, lekko osolonej wody i gotować 20-30 minut, aż będą miękkie (to, czy bulwy są gotowe najlepiej sprawdzić widelcem). Po ugotowaniu, łupina łatwo odchodzi od bulw. Słodkie ziemniaki najczęściej podaje się gotowane w całości lub w postaci puree. Można je także piec lub zrobić z nich frytki. Bataty wykorzystuje się też do przygotowania dań takich jak zapiekanki czy zupy.
Ze względu na słodki smak, w wytrawnych daniach bataty należy odpowiednio doprawić. Pasuje do nich np. tymianek, czosnek oraz chili. Ze słodkich ziemniaków można też przyrządzać dania słodkie, np. ciasta i desery. W tym przypadku zwykle doprawia się je przyprawami korzennymi takimi jak cynamon i gałką muszkatołową.
A oto kilka przepisów na dania ze słodkich ziemniaków.
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i pianek marshmallows
Taka zapiekanka często pojawia się na amerykańskich stołach z okazji Święta Dziękczynienia. Puree ze słodkich ziemniaków, doprawione przyprawami korzennymi zapieka się pod piankami marshmallows.
2 kg słodkich ziemniaków
50 ml śmietanki kremówki
50 g brązowego cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1/ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1/2 łyżeczki przypraw korzennych
2 szklanki pianek marshmallows
1/2 szklanka orzechów pecan, grubo posiekanych
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Słodkie ziemniaki umyj, osusz, owiń każdy w folię aluminiową. Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć na puree tłuczkiem. Dodaj śmietankę, masło, cukier, sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj.
Wysmaruj masłem ceramiczne naczynie do zapiekania. Przełóż puree ze słodkich ziemniaków do formy i wyrównaj. Posyp piankami marshmallows i posiekanymi orzechami. Piecz ok. 30 minut, aż pianki się przyrumienią. Podawaj gorące.
Składniki:
4 gałązki tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony, czarny pieprz
Ziemniaki włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj ok. 20 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Odcedź i odstaw do ostudzenia. W miseczce wymieszaj oliwę z listkami tymianku. Ostudzone ziemniaki pokrój wzdłuż na ósemki. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Polej oliwą. Dopraw solą i pieprzem; wymieszaj rękoma, by oliwa równomiernie pokryła ziemniaki. Nagrzej grill w piekarniku. Wstaw ziemniaki i piecz 7-10 minut, przewracając je czas od czasu szpatułką, by równomiernie się przyrumieniły. Podawaj gorące do pieczonych mięs.
Rada: do oliwy możesz dodać 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
Źródło:http://ugotuj.to/dookolaswiata_kuchnia/1,147803,10683853,Slodkie_ziemniaki_w_kuchni.html