Wykonanie
Wbrew nazwie, słodkie
ziemniaki mają niewiele wspólnego z normalnymi
ziemniakami. Wilec ziemniaczany (tak brzmi botaniczna nazwa słodkich
ziemniaków) to bylina z rodziny powojowatych, wywodząca się z rejonu Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie stanowi ważny składnik regionalnych kuchni. Europejczycy odkryli
bataty - podobnie jak
ziemniaki - wraz z podbojem Nowego Świata. A zamieszkujący północnoamerykańskie kolonie osadnicy szybki podjęli uprawę
batatów dla ich słodkich bulw. Ponieważ
bataty wymagają ciepłego klimatu, w Europie mogą być uprawiane tylko na ograniczonych terenach.Dostępne w handlu
bataty swoim kształtem przypominają spiczaste
ziemniaki o czerwonej skórce. W sklepach najczęściej można spotkać słodkie
ziemniaki o ciemnopomarańczowym miąższu), który staje się miękki i sypki w wyniku procesu gotowania.Słodkie
ziemniaki zawierają dużo
skrobi (ok. 20 proc.), są dobrym źródłem flawonoidów (witamina A, beta-karoten), a także błonnika. 100 g słodkich
ziemniaków dostarcza ok. 85 kcal.Słodkich
ziemniaków nie powinno się przechowywać w lodówce - lepszym miejscem dla nich będzie kosz stojący w chłodnym, ciemnym miejscu. By ugotować nieobrane
bataty należy włożyć je do zimnej, lekko osolonej
wody i gotować 20-30 minut, aż będą miękkie (to, czy bulwy są gotowe najlepiej sprawdzić widelcem). Po ugotowaniu, łupina łatwo odchodzi od bulw. Słodkie
ziemniaki najczęściej podaje się gotowane w całości lub w postaci puree. Można je także piec lub zrobić z nich frytki.
Bataty wykorzystuje się też do przygotowania dań takich jak zapiekanki czy zupy.Ze względu na słodki smak, w wytrawnych daniach
bataty należy odpowiednio doprawić. Pasuje do nich np.
tymianek,
czosnek oraz
chili. Ze słodkich
ziemniaków można też przyrządzać dania słodkie, np. ciasta i desery. W tym przypadku zwykle doprawia się je
przyprawami korzennymi takimi jak
cynamon i
gałką muszkatołową.A oto kilka przepisów na dania ze słodkich
ziemniaków.Zapiekanka ze słodkich
ziemniaków i pianek marshmallowsTaka zapiekanka często pojawia się na amerykańskich stołach z okazji Święta Dziękczynienia. Puree ze słodkich
ziemniaków, doprawione
przyprawami korzennymi zapieka się pod piankami marshmallows.2 kg słodkich
ziemniaków50 ml
śmietanki kremówki50 g
brązowego cukru2 łyżki
masła1 łyżeczka
soku z cytryny1/ łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy1/2 łyżeczki przypraw korzennych2 szklanki pianek marshmallows1/2 szklanka
orzechów pecan, grubo posiekanychNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Słodkie
ziemniaki umyj, osusz,
owiń każdy w folię aluminiową. Ułóż
ziemniaki na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45 minut, aż
ziemniaki będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć na puree tłuczkiem. Dodaj
śmietankę,
masło,
cukier,
sok z cytryny oraz
przyprawy i wymieszaj.Wysmaruj
masłem ceramiczne naczynie do zapiekania. Przełóż puree ze słodkich
ziemniaków do formy i wyrównaj. Posyp piankami marshmallows i posiekanymi
orzechami. Piecz ok. 30 minut, aż pianki się przyrumienią. Podawaj gorące.Składniki:4 gałązki
tymianku4 łyżki
oliwy z oliweksól, świeżo mielony,
czarny pieprzZiemniaki włóż do garnka z zimną
wodą. Gotuj ok. 20 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Odcedź i odstaw do ostudzenia. W miseczce wymieszaj
oliwę z listkami
tymianku. Ostudzone
ziemniaki pokrój wzdłuż na ósemki. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Polej
oliwą. Dopraw
solą i
pieprzem; wymieszaj rękoma, by
oliwa równomiernie pokryła
ziemniaki. Nagrzej grill w piekarniku. Wstaw
ziemniaki i piecz 7-10 minut, przewracając je czas od czasu szpatułką, by równomiernie się przyrumieniły. Podawaj gorące do
pieczonych mięs.Rada: do
oliwy możesz dodać 1/2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki.