Wykonanie
Kuchnia polska kojarzy się z kotletem
schabowym, bigosem, pierogami i
kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia! Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów,
między innymi powracających dziś do łask:
jarmużu,
skorzonery,
karczochów,
dziczyzny, gęsi,
kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi szefowie kuchni.Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku (oryginałów i reprintów). Lubię je czasem przeglądać, inspirować się już nieco zapomnianymi przepisami i odtwarzać stare oryginalne receptury.Jednym z zaskakujących przepisów, jest ten na
jajka eklerki, podchodzący z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz-Monatowej, z 1910 roku. Tak obecnie modne
jajka w koszulkach, obtaczane w
parmezanie, a następnie smażone.
Fot. Joanna Krzewińska5
jajek,2 łyżki
mąki pszennej,3 łyżki
bułki tartej,2 łyżki
masła,
sól,3 łyżki
octu jabłkowego,4 łyżki tartego
parmezanu.4
jajka ugotować w koszulkach. W garnuszku zagotować
wodę, wlać
ocet jabłkowy, dodać pół łyżeczki
soli. Na lekko wrzącą
wodę delikatnie wpuszczać po jednym
jajku, łyżką delikatnie formując
białko aby się nie rozpłynęło. Gotować 2 minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym.Następnie
jajka obtaczać w
mące, rozmąconym
jajku,
parmezanie i
bułce tartej. Smażyć na
maśle na rumiano.
Jajka można podawać z
fasolką,
szpinakiem, różnymi sosami lub jako samodzielne danie.
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska