Wykonanie
Składniki :* 200 g
sera białego ( ja użyłam półtłustego),*
jajko,* szczypta
soli,*
mąka,* 2 łyżki
masła,* 2 łyżki
cukru,*
bułka tarta,Przygotowanie:
Ser biały ugnieść z jakiem i
solą, stopniowo dodawać
mąkę do czasu gdy ciasto przestanie się kleić do rąk.Ciasto podzielić na 4 części i na oproszonej
mąką stolnicy ( może być kuchenny blat ) uformować wałek o średnicy 2 cm. Lekko go spłaszczyć i kroić na skośne kawałki szerokie na mniej więcej 1 cm.Pierogi wkładać do jak największej ilości wrzącej, osolonej
wody. Kiedy
woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień.Pierogi wyjmować łyżką cedzakową 2 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię.Pierogi polać zrumienioną na
maśle z
cukrem bułką tartą.