Wykonanie
Przekąski, zakąski na imprezę cz. 1SkładnikiBruschetta12 kromek
chleba tostowego3 łyżki miękkiego
masła1 ząbek
czosnkubazylia,
oregano,
estragon2 średnie
pomidory bez środkagarść
oliwek0,5
czerwonej cebuliDip1 puszka
pomidorków pelatti2 łyżki świeżej
bazylii2 łyżki startego
parmezanuśrodki od
pomidorówpieprz,
sól do smaku1 łyżka
śmietanyŚlimaczki z
łososiem2 placki tortilli200 gram
wędzonego łososia3 łyżki
kapary2 garści
rukoliserek typu almette (u mnie
czosnkowy)
suszone pomidorySposób przygotowaniaBruschettaKrok 1Z kromek
chleba wykroimy
okręgi.
Masło mieszamy z
ziołami i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Smarujemy i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
Pomidorki sparzamy, zdejmujemy skórkę, wyjmujemy środki. Kroimy w kostkę razem z
cebulką i
oliwkami. Mieszamy. Nakładamy na przygotowane grzanki. Jemy wraz z dipem:)DipKrok 2
Pomidorki z puszki blendujemy ze środkami z
pomidorków,
bazylią,
solą i
pieprzem. Następnie dodajmy
parmezan i
śmietaną, przekładamy do garnka i gotujemy ok. 4 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Ślimaczki z
łososiemKrok 3Tortillę smarujemy
serkiem, układamy warstwowo
rukolą, pokrojone w kostkę
pomidorki,
łososia i
kapary. Zawijamy jak naleśnik. Odkładamy w folii aluminiowej na godzinę do lodówki. Następnie kroimy.