Wykonanie
Składniki:- 6 ugotowanych jaj na twardo- 100g
szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach- 3 łyżki tartego
parmezanu- 3/4 puszki krojonych
pomidorów- w ząbki
czosnku- 3 łyżki
śmietany słodkiej 18%- 1 łyżeczka
oregano- 2 łyżki drobno krojonych
migdałów- 1 łyżka
masła-
sól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Szpinak wraz z wyciśniętym 1 ząbkiem
czosnku gotujemy do miękkości, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotowy odsączamy na sitku.2.
Pomidory gotujemy chwilę w garnku, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
oregano (jeśli
pomidory są bardzo kwaśne można dodać trochę
cukru). Pod koniec wlewamy
śmietanę, zagotowujemy.3.
Jajka kroimy na połówki,
żółtka wyciągamy i mieszamy z przygotowanym
szpinakiem, dodajemy
migdały, mieszamy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, wykładamy
sos pomidorowy.
Jajka nakładamy farszem
szpinakowym, gotowe układamy na sosie, posypujemy tartym
parmezanem i zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach.