ßßß Cookit - przepis na Seler w cieście z orzechami

Seler w cieście z orzechami

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny seler w cieście z dodatkiem orzechów włoskich smakuje zaskakująco dobrze. To świetna alternatywa dla tradycyjnych dań, które jadamy na kolację lub śniadanie.
Składniki
1 duży seler
sok z cytryny
sól, pieprz
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Ciasto
1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
1/2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Selera obieramy, kroimy w plastry grubości około 8 mm. Gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Odcedzamy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami. Odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Krok 2
Z podanych składników przygotowujemy ciasto, lekko je ubijając (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Na dobrze rozgrzany olej kładziemy plastry obtoczone w cieście selera i smażymy, rumieniąc z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3
Podajemy posypane orzechami włoskimi, które możemy wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Krok 4
Porcja dla 2-3 osób.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Seler w cieście z orzechami, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Bananowe placuszki z rodzynkami
Placki ziemniaczane
Placki z cukinii
Paszporty
Drożdżaki
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/07/9875/seler-w-ciescie-z-orzechami