Wykonanie

Aromatyczny
seler w cieście z dodatkiem
orzechów włoskich smakuje zaskakująco dobrze. To świetna alternatywa dla tradycyjnych dań, które jadamy na kolację lub śniadanie.Składniki1 duży
selersok z cytrynysól,
pieprz1 szklanka posiekanych
orzechów włoskichCiasto1 szklanka
kefiru lub
zsiadłego mleka1/2 szklanki
mąki tortowej1
jajko1 łyżka
olejusól,
pieprzgałka muszkatołowaolej/oliwa do smażeniaSposób przygotowaniaKrok 1
Selera obieramy, kroimy w plastry grubości około 8 mm. Gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Odcedzamy, skrapiamy
sokiem z cytryny i oprószamy
przyprawami. Odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.Krok 2Z podanych składników przygotowujemy ciasto, lekko je ubijając (powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany).Na dobrze rozgrzany
olej kładziemy plastry obtoczone w cieście
selera i smażymy, rumieniąc z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Krok 3Podajemy posypane
orzechami włoskimi, które możemy wcześniej podprażyć na suchej patelni.Krok 4Porcja dla 2-3 osób.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Seler w cieście z
orzechami, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisy
Bananowe placuszki z
rodzynkamiPlacki ziemniaczanePlacki z
cukiniiPaszporty
Drożdżaki